Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3D-beeldtechniek toont perifere bloedvaten

Maureen Limpens
Een Koreaans onderzoeksteam heeft een 3D-beeldtechniek ontwikkeld die perifere bloedvaten in beeld brengt, zelfs als ze dunner zijn dan 1 millimeter. Hierbij worden de medische beeldvormingstechnieken fotoakoestiek en echografie gecombineerd. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Radiology.

Doorgaans wordt de bloeddruk in pols, enkel of teen gemeten met de enkel-armindex. De resultaten daarvan kunnen uiteindelijk bijdragen aan de diagnose perifeer arterieel vaatlijden. Het checken van de bloedstroom gebeurt volgens de onderzoekers vaak op basis van geluidsgolven gemeten met een Doppler of – als het in het ziekenhuis gebeurt – via een CT-scan of MRI. Hoewel deze methodes afwijkingen in de belangrijkste slagaders duidelijk zichtbaar maken, zijn er beperkingen wat betreft het helder in beeld brengen van met name de dunne en perifere aders.
De onderzoekers van Pohang University of Science en Technology combineerden fotoakoestiek en echografie om met 3D-beelden de bloedvaten dunner dan 1 millimeter zichtbaar te kunnen maken, zonder dat er bijvoorbeeld contrastvloeistof nodig was. Door het fotoakoestieke effect worden geluidsgolven gevormd door lichtabsorptie in het bloed. Als daar een echografisch beeld bij wordt gebruikt, is zowel de structuur van de bloedvaten zichtbaar als de huid- en botstructuren in de voet. Verschillende posities van de voet kunnen zo ook goed vergeleken worden qua bloeddoorstroming. Dat geeft informatie die nodig is bij het diagnosticeren en behandelen van perifeer arterieel vaatlijden.

Bron: Pohang University of Science & Technology