Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3D-geprint implantaat voorkomt amputatie

Maureen Limpens
Het Maastricht UMC+ heeft voor het eerst een ernstige onderbeenbreuk behandeld met een biologisch afbreekbaar 3D-geprint implantaat en lichaamseigen stamcellen. Op deze manier kon amputatie worden voorkomen.  
Poppetje met gebroken been
© Andrii Zastrozhnov / stock.adobe.com

In Nederland zijn jaarlijks tientallen botbreuken zo ernstig dat amputeren de enige optie is. Het ontbrekende stuk bot is dan te groot. Een medisch-technologische ontwikkeling biedt een alternatief voor deze drastische ingreep.

3D-implantaat met stamcellen

Om grote botdefecten te kunnen herstellen is allereerst een CT-scan nodig. Daarna wordt een gepersonaliseerd 3D-frame geprint dat in de breuk wordt geplaatst via een operatieve ingreep. Tijdens de operatie worden ook stamcellen afgenomen, die vervolgens – in hoge concentratie – samen met lichaamseigen botweefsel op het frame worden aangebracht. Uiteindelijk begint aan het implantaat nieuw botweefsel te groeien. Het frame van biologisch afbreekbaar materiaal verdwijnt na verloop van tijd en wordt volledig vervangen door botweefsel.

De nieuwe techniek zorgt voor de plaatselijke groei van nieuw botweefsel en voorkomt dat het onderbeen geamputeerd moet worden. De toepassing van de nieuwe methode is een samenwerking tussen traumachirurgen van het UMC+ en wetenschappers van het Maastrichtse onderzoeksinstituut MERLN.

Bron: mumc.nl