Patiënten met Parkinson hebben last van loopstoornissen. Ze ontwikkelen vaak hun eigen compensatiestrategieën om de loopproblemen te omzeilen.Voorbeelden zijn onder meer het maken van schaatsbewegingen, kijken naar de strepen van een zebrapad of gebruik maken van een step. Onderzoekers van het Radboudumc hebben nu voor het eerste een overzicht gemaakt van al deze strategieën.
Bevriezen
Veel mensen met Parkinson hebben last van loopstoornissen. Een berucht voorbeeld is het bevriezen van lopen, waarbij mensen met Parkinson voor hun gevoel vastgeplakt staan aan de grond. Dit bevriezen treedt meestal op bij het starten met lopen of tijdens draaien, maar ook stress kan het bevriezen uitlokken. Doordat de voeten plots blijven plakken, kan de patiënt gemakkelijk uit balans raken en vallen. Bevriezen van lopen heeft daarom een enorme impact op de kwaliteit van leven.
Verschuiven van de aandacht
Bevriezen van lopen is niet goed te behandelen met medicatie. De aandacht bewust verschuiven naar het lopen, helpt vaak wel, bijvoorbeeld door het introduceren van een bewust doel. Gericht kijken naar objecten op de grond en daar overheen stappen, zoals bij een zebrapad, is daar een voorbeeld van. Andere strategieën die patiënten gebruiken zijn: stuiteren met een bal, zijdelings lopen, het looppatroon van iemand anders imiteren, een step gebruiken. Deze strategieën zijn tot nu toe alleen op casusniveau vastgelegd.
Filmpjes
De onderzoekers van het Radboudumc, dr. Jorik Nonnekes en Prof Bas Bloem, hebben samen met internationale onderzoekers gedurende vier jaar aan mensen met Parkinson om hun favoriete (en vaak zelfontwikkelde) compensatiestrategieën te filmen. Zij ontvingen honderden filmpjes en filterden hier 59 unieke compensatiestrategieën uit. Deze waren weer onderverdeeld in 7 hoofdcategorieën , die waarschijnlijk een verschillend onderliggend werkingsmechanisme hebben.
Voor elke patiënt een eigen strategie
Dat een overzicht vooralsnog ontbrak is opvallend, zegt revalidatiearts Jorik Nonnekes: “Compensatiestrategieën zijn erg belangrijk bij de behandeling van loopproblemen bij mensen met Parkinson. Ze krijgen nu niet altijd uitleg over alle beschikbare strategieën. Het is belangrijk dat alle mogelijke compensatiestrategieën goed worden uitgelegd, omdat niet iedere strategie bij iedere individuele patiënt even goed werkt. Bij elke patiënt moet dus goed gezocht worden naar de best passende strategie, en ons overzicht gaat daar enorm bij helpen. Een belangrijke vervolgvraag voor de onderzoekers is nu hoe ze kunnen voorspellen welke strategie voor welke patiënt nu het best werkt.
Bron: Radboudumc