Britse onderzoekers aan de Universiteit van Oxford en andere centra hebben een thuistest voor neuropathie onderzocht. Het gaat om de Neuropad, een soort pleister, die speciaal ontworpen is voor op de voeten. Dit meldt de Wereld Diabetes Vereniging (Global Diabetes Community) op haar site.
Hoe werkt de pleister?
Diabetespatiënten moeten hun voeten na het uittrekken van hun sokken even op kamertemperatuur laten komen en vervolgens de pleister 10 minuten lang op de voet plakken. De Neuropad detecteert beschadigde zenuwen door zweet op te sporen. Beschadigde zenuwen beïnvloeden namelijk ook het zweetsysteem van het lichaam. De huid kan daardoor heel erg droog worden.
De pleisters bevatten het blauwe watervrije kobalt(II) chloride. De Neuropad kleurt van blauwe naar roze als er geen sprake is van neuropathie. Dat betekent dat er zweet op de huid aanwezig is, het zweetsysteem dus nog intact is en er (nog) geen neuropathie is. Blijft de pleister blauw dan is er geen zweet aanwezig, wat betekent dat er sprake is van neuropathie. De onderzoekers aan de Universiteit van Oxford hebben de test uitgevoerd bij ongeveer 3.000 mensen. In 86% bleek de test nauwkeurig te zijn.
Diabetische neuropathie is een van de meest voorkomende complicaties van ongecontroleerde diabetes en een belangrijke risicofactor voor amputatie, met name van de voet. Huidige controles voor neuropathie, zoals elektromyografie (zenuwfunctietest) moeten worden uitgevoerd in een kliniek. Het voordeel van de Neuropad is dat patiënten dit gewoon thuis kunnen.
De test in ook in Nederland verkrijgbaar.