Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verenigingen werken samen aan Zorgmodule Reumatische Voet

Webredactie

Beroepsvereniging  de NVvP (podotherapeuten) en brancheverenigingen NVOS (voor leveranciers van orthopedische hulpmiddelen en diensten) en ProVoet financieren een project om concrete aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van voetklachten bij patiënten met RA te ontwikkelen.

Redenen voor dit project zijn onder meer dat voetproblemen een groot en onderschat probleem vormen voor patiënten met reumatoïde artritis (RA). Uit onderzoek gebleken dat er bij RA patiënten een groot gebrek aan kennis is op het gebied van voetzorg. Verder blijkt dat het percentage RA patiënten dat gebruik maakt van podotherapeutische zolen, orthopedische schoenen en/of chirurgie in verband met voetklachten lager is dan verwacht kan worden op basis van bekende prevalentie cijfers. Zowel in de eerste als in de tweede lijn. De indruk is dat de zorg voor voetklachten bij RA divers en suboptimaal is, mede doordat er een gebrek is aan aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van RA voetklachten.

Van aanbeveling naar zorgmodule

De aanbevelingen worden in eerste instantie gedaan op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en in tweede instantie op basis van de mening van experts. Ook is er afstemming met professionals uit diverse relevante beroepsverenigingen, met patiënten en met internationale adviseurs. In de aanbevelingen wordt beschreven hoe, volgens de huidige maatstaven en aansluitend bij de gangbare Nederlandse praktijk, de zorg voor patiënten met RA voetklachten kan worden vormgegeven. De aanbevelingen dienen daarmee ter ondersteuning van de dagelijkse praktijkvoering. Bovendien worden de aanbevelingen voorzien van een advies voor bredere implementatie. Op basis van dit advies zal een schrijfgroep gevormd door deskundigen uit de drie organisaties een concept-zorgmodule gaan schrijven. Naar verwachting zal deze schrijfgroep, op basis van afstemming met het onderzoeksproject, al in het najaar 2014 kunnen gaan starten.

Experts bundelen hun krachten

Het project wordt uitgevoerd door Reade, expertisecentrum voor reumatologie. Reade werkt in dit project nauw samen met het VUmc, het LUMC, Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente en het Roessingh Revalidatiecentrum. Daarnaast zijn ook Professor Jim Woodburn, Caledonian University, Glasgow (UK) en Professor Dieter Rosenbaum, Motion Analysis Lab, Orthopaedic Department, University Hospital Münster (DE) als adviseurs bij dit project betrokken.