Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw kwaliteitsbeleid in zorg: een kleine revolutie

Kees Bals
Wijkverpleging en verpleeghuiszorg werken vanaf deze maand op een nieuwe manier aan de kwaliteit van de geleverde zorg. Het gaat niet langer om vaste regels en harde cijfers. Het gaat om de kwaliteit van leven die cliënten willen. En om hoe zorgverleners daaraan kunnen bijdragen.

Dit nieuwe beleid heeft de naam Generiek Kompas gekregen. Kompas, omdat het meer een richting aangeeft dan harde regels voorschrijft. Generiek, omdat het geldt voor een groot deel van de zorg. Uitgangspunt is wat cliënten willen, en wat ze zelf – met hun netwerk – kunnen. De volgende vraag is wat ze van zorgverleners nodig hebben. Het is een verandering van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen met’.

Patiëntenfederatie stemt niet in

Dat kun je een kleine revolutie noemen. Een andere manier om naar kwaliteit te kijken. Vooral omdat er geen harde regels meer zijn over waaraan de verleende zorg moet voldoen. Tot nu toe moesten verpleeghuizen bijvoorbeeld er altijd voor zorgen dat er binnen een half uur een huisarts bij een cliënt was, als dat nodig was. Het loslaten van deze regels is de reden dat de Patiëntenfederatie niet akkoord is gegaan met dit Kompas. “Waar kunnen cliënten nog op rekenen?”, zegt Arthur Schellekens, directeur-bestuurder van de federatie. Een belangrijk nadeel vindt hij, is dat cliënten nu niet meer verschillende zorgorganisaties met elkaar kunnen vergelijken op harde kwaliteitscriteria.

Minder administratie

“Soms heb je die twee collega’s inderdaad nodig en soms niet.” Dat zegt Bianca Buurman. Zij is voorzitter van de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. Zorgprofessionals hebben nu de ruimte om maatwerk te kunnen leveren. “Zij kunnen binnen hun team heel goed inschatten welke deskundigheid nodig is.” Bovendien moesten ze tot nu toe bijhouden of ze zich aan alle kwaliteitsregels hielden. Nu niet meer. De tijd die daardoor vrij komt kunnen ze besteden aan het verlenen van zorg.