Bartek Szewczyk / Getty Images / iStock
Hardloopblessures zoals knieklachten, achillespeesproblemen en scheenbeenblessures komen veel voor bij hardlopers. Deze blessures zijn vaak het gevolg van overbelasting, waarbij de kracht die op de botten, spieren en pezen wordt uitgeoefend, groter is dan wat die weefsels aankunnen. Er zijn twee manieren om deze balans te herstellen: de belasting verminderen en de spieren, pezen en botten versterken. In het beweeglab kunnen de belasting en kracht van de spieren, pezen en botten nauwkeurig worden gemeten, maar de gewone hardloper kan niet naar het lab voor een 3D-beweeganalyse. Daarom onderzocht Van Hooren hoe deze technologie naar de mensen gebracht kan worden met behulp van slimme zooltjes.
Feedback
De speciale zooltjes meten tijdens het hardlopen onder andere de paslengte, contacttijd (hoe lang de voet de grond raakt) en vliegtijd (hoe lang de voet los is van de grond). Van Hooren toonde in een vergelijking met de 3D-analyses uit het lab aan dat de zooltjes de belasting op de knieën, achillespees, en schenen vrij nauwkeurig kunnen meten. ‘Hoewel de methode nog verder gepersonaliseerd kan worden, kunnen de slimme zooltjes nauwkeuriger meten dan traditionele sporthorloges, die het blessurerisico vaak flink overschatten’, zegt van Hooren.
Bovendien bleken de zooltjes effectief in het voorkomen van blessures. ‘Tijdens het lopen geeft het zooltje via een app feedback wanneer de belasting op bijvoorbeeld de knie te hoog is, zoals ‘probeer je paslengte te verkorten’ of ‘probeer meer op je voorvoet te landen’’, legt Van Hooren uit. Na verloop van tijd hadden de lopers die deze feedback ontvingen minder en minder ernstige blessures dan hardlopers die deze feedback niet ontvingen. ‘Met draagbare technologie kunnen we dus daadwerkelijk blessures voorkomen.’ Aan het onderzoek namen 220 mensen deel.
Van Hooren, zelf ook topsporter, promoveerde op 17 juni op zijn onderzoek naar blessurepreventie en het verbeteren van sportprestaties.
Bron: Maastricht UMC+