Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis stelt ‘directeur duurzaamheid’ aan

Kees Bals
UMCG (Groningen) heeft Schelto Kruijff aangesteld als Chief Green Officer. Voor zover bekend is dit de eerste grote zorgorganisatie waar de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid op zo’n hoog niveau in de organisatie ligt.
Schelto Kruijff (Foto: UMCG)

Kruijf was al oncologisch chirurg en hoogleraar Sustainable surgical oncology in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij gaat de verduurzaming versnellen. Het ziekenhuis wil in 2035 klimaatneutraal en circulair zijn.

Zieke planeet

Bij zijn benoeming tot hoogleraar in januari gaf hij aan hoe belangrijk duurzaamheid voor de zorg is. Toen hij arts werd moest hij onder meer beloven de algemene gezondheid te bevorderen. “Deze belofte zette me steeds vaker aan het denken. Ja, ik ben getraind om patiënten zo goed mogelijk te helpen. En er is medisch-technologisch steeds meer mogelijk. Maar de tijden zijn wel veranderd. Er is een tekort aan mensen en middelen en we produceren als sector te veel afval: jaarlijks 328 miljoen kilo. En we zijn verantwoordelijk voor 8 procent van de totale CO2-uitstoot, meer dan de vliegindustrie.” Hij vind zijn positie ongemakkelijk. “Ik draag bij aan het enorme maatschappelijke probleem van klimaatverandering. (…) Op een zieke planeet kan de mens onmogelijk gezond leven. Daarom moeten we ons er als zorgsector voor inspannen om de druk op onze planeet te verkleinen.”