Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kom je van een contract af?

Kees Bals
Je wordt langdurig ziek. Je wilt verhuizen naar een andere plaats. Of je wilt een grotere praktijkruimte. Maar contracten die je hebt afgesloten, beperken je in die verandering.

Als pedicure huur je wellicht je praktijkruimte. Of je leaset je behandelstoel. Of je bedrijfsauto. Contracten daarvoor geven je zekerheid. Maar ze kunnen je ook beperken, wanneer je omstandigheden, of je ambities veranderen. De vraag is dan: geeft het contract ook ruimte voor verandering? Kun je het ontbinden? Dat is meestal afhankelijk van de ‘algemene voorwaarden’ die in het contract staan: de zogenoemde ‘kleine lettertjes’. Het opzeggen van een contract begint daarom al bij het afsluiten van het contract. Check voor je een handtekening zet of het contract je ook in de toekomst voldoende ruimte geeft. Wat zijn je ambities? Gaat dit contract je daarbij niet beperken? Kun je van het contract af in noodsituaties, zoals een pandemie of een chronische ziekte? Zit er een einddatum aan de overeenkomst?

In overleg

Soms kun je in goed overleg een overeenkomst beëindigen. Bijvoorbeeld als je een grotere bedrijfsauto nodig hebt, zal de leasefirma daar niet moeilijk over doen. Of als de verhuurder van je praktijkruimte er vertrouwen in heeft die snel aan iemand anders te kunnen verhuren. De Kamer van Koophandel zet alle mogelijkheden op een rijtje. Ook hoe je in een contract rekening houdt met overmachtsituaties.