Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voetzorg als deel van ‘langdurige zorg’

Igna Breedeveld
De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Die wet regelt ook hun voetzorg.
Foto: Jan Willem Schouten

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. Het CIZ geeft een indicatie af: een besluit dat iemand recht heeft op langdurige zorg. Het gaat om kwetsbare ouderen, mensen met een beperking en mensen met een psychische aandoening. Personen met een Wlz-indicatie wonen vaak in een verpleeghuis, een ggz-instelling of een instelling voor mensen met een beperking. We spreken dan over intramurale zorg. In bepaalde situaties kunnen mensen de intensieve zorg thuis krijgen. Zorgverleners stemmen de zorg af op de persoon. Zij leggen die zorg vast in een zorgplan.

Voetzorg

Vanuit de Wlz kan een patiënt voetzorg krijgen. De verzorgings- of verpleeginstelling dient daarvoor een verzoek in bij de desbetreffende (medisch) pedicure. Medisch noodzakelijke voetzorg is vrijgesteld van BTW.

Vergoeding

In de Wlz staan drie categorieën voetzorg die worden vergoed.

1. Noodzakelijke voetverzorging (persoonlijke voetverzorging)

De Wlz regelt hier een vergoeding voor. De behandeling kan intramuraal of extramuraal plaatsvinden. De zorginstelling bepaalt wie de zorg levert. Wil de patiënt een andere behandelaar, dan zijn de kosten voor de patiënt zelf.

2. Geneeskundige voetzorg

2.1 Deze voetzorg valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit gaat bijvoorbeeld om patiënten met diabetes mellitus. De vergoeding voor medische noodzakelijke voetzorg komt vanuit de basisverzekering. Het gaat hier om bijvoorbeeld het behandelen van nagelproblemen en/of eeltplekken die leiden tot lokaal verhoogde druk. Een patiënt wil misschien meerzorg, zoals het knippen van gezonde nagels. De behandelaar mag hier een bedrag voor in rekening brengen.
De basisverzekerde preventieve voetzorg is breder dan alleen diabetes mellitus, volgens Zorginstituut Nederland. Het gaat om mensen met een verhoogd risico op het ontstaan van voetulcera. Onder preventieve voetzorg kunnen vallen:

  • Jaarlijks voetonderzoek naar verminderd gevoel, een verminderde doorbloeding, een kwetsbare huid en een verhoogde druk op de huid.
  • Periodiek gericht voetonderzoek en de daaruit volgende zorg voor problemen van de huid, nagels en drukplekken die tot ulcera kunnen leiden.
  • Controle op onder andere de juiste pasvorm van de schoenen en andere risicoverhogers.
  • Vervolgafspraak en voorlichting gericht op het verbeteren van zelfzorg en het dragen van juiste schoenen.

2.2 Verblijft de patiënt intramuraal dan zijn de kosten voor rekening van de Wlz-instelling.
2.3 Is een patiënt opgenomen met verblijf in Wlz-instelling A, maar krijgt die een behandeling in Wlz-instelling B, dan vallen de kosten onder de Zorgverzekeringswet.
2.4 Voor een patiënt die is opgenomen in een Wlz-instelling met verblijf zonder behandeling, vallen de kosten onder de Zorgverzekeringswet.

3. Cosmetische voetzorg

Hiervoor is geen vergoeding beschikbaar. De patiënt moet de kosten zelf te betalen.

Contract

Werk je als (medisch) pedicure in een Wlz-instelling dan kun je een contract afsluiten met die instelling. Het maakt daarbij niet uit of je in dienst bent of ambulant werkt. In dit contract staat onder meer een prijsafspraak. Valt de medisch noodzakelijke voetzorg onder de Zorgverzekeringswet? Dan sluit je daarvoor een contract af met een zorggroep (ketenzorg) of een podotherapeut.

Bronnen: Nederlandse zorgautoriteit, Rijksoverheid