Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Smartwatch brengt onzichtbare Parkinson-symptomen in beeld

Naast traagheid en trillen ervaren mensen met de ziekte van Parkinson ook klachten die niets met bewegen te maken hebben. Deze symptomen, zoals slaapproblemen, hebben veel impact op de kwaliteit van leven, maar krijgen nauwelijks aandacht in parkinsononderzoek. Wetenschappers van het Radboudumc pleiten daarom voor het gebruik van slimme sensoren die deze symptomen in de thuissituatie meten.
© Andrey Popov / stock.adobe.com

Het onderzoeksteam spitte de wereldwijde wetenschappelijke literatuur door op zoek naar geschikte meetmethodes. Daarbij beperkten ze zich niet tot onderzoek bij mensen met parkinson, maar keken ze ook naar andere aandoeningen. Vooral slimme sensoren die de slaapkwaliteit meten blijken veelbelovend. In vrijwel alle gevallen gaat het daarbij om metingen aan de pols, door bijvoorbeeld smartwatches. Die geven verrassend betrouwbare resultaten, vergeleken met een uitgebreid slaaponderzoek waarvoor je een nacht moet worden opgenomen in een ziekenhuis of gespecialiseerde kliniek.

Patiëntonderzoekers

Mensen met Parkinson deden als ‘patiëntonderzoekers’ mee aan het literatuuronderzoek. Ze beoordeelden welke sensoren echt toepasbaar zijn in het dagelijks leven, zeker als je ze jarenlang zou moeten gebruiken. Ook daar kwamen de smartwatches goed uit de bus. Andere innovatieve meetmethodes, zoals slimme toiletten die het plassen meten en sensoren in de woonkamer die je gedrag in de gaten houden vonden de patiëntonderzoekers minder wenselijk. Die hebben een veel grotere inbreuk op de privacy en hun toegevoegde waarde bij de ziekte van Parkinson is nog niet bewezen.

De onderzoekers hopen dat dankzij hun studie slimme sensoren vaker ingezet worden bij parkinsononderzoek. Dan hoeven mensen namelijk minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor metingen. En zorgverleners krijgen een beter beeld van het ziekteverloop dan met alleen momentopnames in het ziekenhuis.

Bron: Radboudumc