Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw raamwerk voor obesitas: verder kijken dan de BMI

Obesitasexperts introduceren een nieuw raamwerk voor de diagnose en behandeling van obesitas bij volwassenen. Dit raamwerk baseert de diagnose op een vergrote buikomvang en een evaluatie van de fysieke en mentale problemen, in plaats van uitsluitend op de bodymassindex (BMI).
Nutritionist measuring overweight woman's waist with tape in clinic, closeup *** Local Caption *** © Liudmila Chernetska / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)
© Liudmila Chernetska / Getty Images / iStock (Symbolbild mit Fotomodell)

Het is het resultaat van internationaal onderzoek naar consensus onder 29 obesitasexperts uit Europa en Noord-Amerika, uitgevoerd door de European Association for the Study of Obesity onder leiding van prof. Gijs Goossens van het Maastricht UMC+. De experts zijn het erover eens: de diagnose van obesitas moet verder gaan dan alleen het meten van BMI (de verhouding tussen het gewicht en lengte van een persoon). Het nieuwe raamwerk neemt niet alleen een vergrote buikomvang, maar ook medische, functionele en psychologische gezondheidsrisico’s mee in de diagnose en in de overweging omtrent de behandeling.

Buikvet

Meer dan alleen de BMI, zorgt juist teveel buikvet voor een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook mensen met een BMI onder de obesitasgrens van 30 kunnen door een ophoping van buikvet ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen. Bovendien kunnen deze mensen daarnaast last hebben van andere gezondheidsklachten, zoals gewrichtspijn of somberheid. De experts raden tevens aan om niet alleen te focussen op gewichtsverlies, maar ook op de preventie en verbetering van gezondheidsproblemen en de kwaliteit van leven.

De studie is gepubliceerd in Nature Medicine.

Bron: MUMC