Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel mensen naar de SEH na val op straat

Kees Bals
Meer dan 19.000 mensen kwamen in 2022 op de Spoedeisende Hulp na een ‘enkelvoudig voetgangersongeval’. Dat betekent dat ze vielen op straat zonder dat ze werden aangereden. Ze struikelden bijvoorbeeld over een losse tegel. Of ze konden hun evenwicht niet bewaren.

Dat laat onderzoek zien van VeiligheidNL. Het gaat vooral om mensen van 60 jaar of ouder. De organisatie ziet een stijging van dit soort ongevallen vanaf 2013. Ongeveer zes van de tien slachtoffers zegt niet goed te hebben opgelet. Ze hadden het obstakel waarover ze struikelden niet gezien. In de meeste gevallen was dat obstakel een losliggende tegel. In 2022 overleden honderd mensen door zo’n enkelvoudig ongeval. Dat is drie keer zoveel als in 2013.

Valpreventie

VeiligheidNL verwacht dat het aantal voetgangersongevallen zal blijven stijgen. Dat komt door de dubbele vergrijzing: er komen meer ouderen en die worden gemiddeld ouder. De organisatie pleit voor een goede inrichting van de openbare ruimte. Voetgangers moeten worden geholpen met workshops en trainingen.