Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stoppen met roken’ leidt tot veel minder kankerpatiënten

Kees Bals
In de Nederlandse Kankeragenda staat een doelstelling om tot minder rokers te komen. Lukt dat, dan zullen er 120.000 minder diagnoses long-, blaas- en slokdarmkanker zijn. Dat heeft het Integraal Kankercentrum Nederland berekend.
Beeld: IKNL

Die doelstelling luidt: in 2032 rookt nog maar 5 procent van de volwassenen en 0 procent van de jongeren. Dat zou in de komende twintig jaar tot die 120.000 minder diagnoses leiden. Dat laat het onderzoek van IKNL zien. De onderzoekers verwachten een nog veel groter effect. Roken is namelijk een risicofactor voor meer soorten kanker. En rokers lopen een groter risico op hart- en vaatziekten en COPD. Bovendien is de kans kleiner dat je ‘meerookt’. Het onderzoek laat verder zien dat er al op korte termijn een groot effect zal zijn. In 2032 zouden er 22.000 minder diagnoses zijn van de drie genoemde kankersoorten.

Jongeren roken juist meer

Nu rookt nog 19 procent van de volwassen. Van de jongeren tussen 12 en 18 is dat 10 procent. Lang namen deze percentages af. Maar die afname is recent gestopt. Onder jongeren is het zelfs toegenomen. Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, wil snel actie van de overheid: “Ik kan letterlijk huilen om het feit dat jongeren weer meer zijn gaan roken. Op zo’n korte termijn zullen er zoveel vermijdbare nieuwe kankerpatiënten zijn. Dit is hartverscheurend.”

De website ikstopnu.nl helpt iedereen die wil stoppen met roken op weg.