Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst gaat zzp’ers strenger controleren

Igna Breedeveld
De Belastingdienst gaat in 2025 strenger controleren of zzp’ers echt als zelfstandige werken. De dienst zal bij opdrachtgevers kijken of die de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) goed toepassen. Dit kan ook gevolgen hebben voor (medisch) pedicures.
Pedicures op de foto zijn geen zzp'ers

Steeds meer (medisch) pedicures werken met meerdere beroepsbeoefenaren in een praktijk. Soms neemt de eigenaar van de praktijk personen aan in loondienstverband, maar vaak werken (medische) pedicures op zzp-basis voor de eigenaar. De laatste keuze is voor de groei en ontwikkeling van een praktijk prima. Maar wist je dat er wettelijk gezien haken en ogen zitten aan het werken met zzp’ers?

Opdrachtgever / opdrachtnemer

Bij een zzp-constructie is de ondernemer opdrachtgever en de ingehuurde (medisch) pedicure is opdrachtnemer. De opdrachtgever is niet verantwoordelijk voor het ondernemersrisico van de ingehuurde opdrachtnemer. Het afdragen van inkomstenbelasting en bijdrage Zvw (Zorgverzekeringswet) ligt bij de opdrachtnemer. De opdrachtgever moet kunnen aantonen dat er geen sprake is van verkapt dienstverband.

Van VAR naar DBA

Tot half 2016 konden opdrachtgevers en opdrachtnemers gebruik maken van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Als de Belastingdienst deze verklaring goedkeurde, week het gevaar voor verkapt dienstverband. Sinds 1 mei 2016 is de VAR vervangen door de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Deze wet geeft opdrachtgevers en opdrachtnemers meer duidelijkheid om te bepalen of er sprake is van inhuur van een ondernemer.

Hoe zelfstandig is de zzp’er?

Loondienst heeft drie kenmerken:

  • de mogelijkheid tot werkgeversgezag;
  • de verplichting tot het leveren van (persoonlijke) arbeid;
  • de beloning voor verrichte arbeid.

Zijn deze drie kenmerken van toepassing, dan is er in ieder geval sprake van loondienst.
In de praktijk zal het vaak lastig zijn. Want wat als de opdrachtgever instructies geeft over de tijdsduur en wijze van behandelen? Of als de opdrachtnemer niet zo maar kan wegblijven? Een duidelijke aanwijzing voor zelfstandigheid van de opdrachtnemer is bijvoorbeeld dat deze ook in een eigen praktijk of voor andere opdrachtgevers werkzaam is. Als dit niet het geval is, dan ziet de Belastingdienst de ingehuurde (medisch) pedicure als werknemer.

Schijnconstructie

De dienst toetst op meer punten. Gebruikt de opdrachtnemer eigen instrumenten? In hoeverre kan de (medisch) pedicure zelf de behandeling bepalen en/of zelf cliënten werven? Op de site van de Rijksoverheid staat een toetsinstrument waarmee je kan kijken of er in jouw situatie al dan niet sprake is van een ‘schijnconstructie’. Daarnaast vind je  praktijkvoorbeelden op deze site. Wanneer de Belastingdienst de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer als een schijnconstructie beschouwt, dan kan de opdrachtgever een boete verwachten omdat er geen loonbelasting is afgedragen voor deze ‘werknemer’.

Goede voorlichting

Werk je in jouw praktijk met zzp’ers en/of overweeg je om een zpp’er in te huren, laat je dan goed voorlichten wat de mogelijkheden zijn. Veel informatie is de vinden op de site van de Rijksoverheid en de Belastingdienst.

Bronnen: Belastingdienst en Rijksoverheid