Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet bezuinigen op preventie’

Kees Bals
De regering moet niet bezuinigen op gezondheidspreventie. Dit leidt namelijk op langere termijn juist tot hogere zorgkosten. Een groot aantal gezondheidsorganisaties trekt hierover aan de bel.

Het kabinet wil preventie centraal stellen, en bezuinigt er tegelijkertijd flink op. Dat zeggen onder andere GGD GHOR Nederland (koepel van GGD’s), Artsenfederatie KNMG, de Universitair Medische Centra en Gezonde Generatie. Er gaat 10 procent af van de SPUK-gelden. Daarmee kunnen gemeenten onder meer sport en bewegen stimuleren. Daarboven op gaat er nog eens € 230 miljoen euro af van het potje voor gezondheidspreventie. De organisaties noemen dat korte-termijn-denken.

‘Dweilen met de kraan open’

Het gaat niet goed met de gezondheid van Nederlanders. Daar wijzen de organisaties op. Bijna 700.000 mensen zijn chronisch ziek door roken. Steeds meer jongeren raken verslaafd aan vapen. De helft van de volwassenen heeft overgewicht. Dat geldt ook voor één op de acht kinderen. Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. En één op de drie jongeren heeft mentale klachten. Dit alles kost Nederland tientallen miljarden euro’s per jaar. Dat zit in hogere zorgkosten, én hogere maatschappelijke en economische kosten. André Rouvoet van de GGD’s: “Als we niet meer investeren in onze gezondheid, dan blijven we dweilen met de kraan open.” De organisaties willen een preventieplan. Plus het geld dat nodig is om dat uit te voeren. “Zodat Nederland gezonder, veerkrachtiger én welvarender wordt.”