Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op drie deelnemers aan test loopt risico op diabetes type 2

Kees Bals
Eén op de drie mensen die de Diabetes Risicotest invulde, heeft een hoog risico op diabetes type 2. Het Diabetes Fonds ontwikkelde de test. Het fonds noemt de uitkomst “zorgwekkend”.

Het Diabetes Fonds zette de risicotest vijf maanden geleden online. Tot nu toe vulden 278.000 mensen de test in. 90.000 van hen kregen als uitkomst dat ze een hoog risico lopen op diabetes type 2. Dat is zorgwekkend, zegt algemeen directeur van het fonds Diena Halbertsma. “Ik ben bang dat dit slechts het topje van de ijsberg is.”

Blijvende schade

Mensen lopen gemiddeld tien jaar rond met verhoogde bloedsuikerwaarden voordat ze diabetes type 2 krijgen. Die fase heet ‘prediabetes’. Daarin loop je al kans op blijvende schade aan je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je op tijd weet dat je risico loopt, zegt het fonds. Zo kun je bijvoorbeeld schade aan hart en vaten, voeten, ogen en nieren voorkomen. Wie de test invult, krijgt tips en adviezen om het risico te verkleinen.

Zorgen

De uitkomst van de test tot nu toe geeft overigens niet aan dat één op de drie Nederlanders richting diabetes type 2 gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat onder de deelnemers relatief veel mensen zijn die zich al zorgen maakten over hun gezondheid.