Belgische wetenschappers hebben ontdekt hoe chronische peesontstekingen ontstaan. Macrofagen, een bepaald type witte bloedcellen, spelen hier een belangrijke rol bij. Deze ontdekking is een doorbraak, omdat chronische peesontstekingen mede aan de basis liggen van ontstekingsreuma, één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.
Naar schatting één procent van de bevolking leidt aan ontstekingsreuma, maar tot nu toe was het mechanisme achter het ontstaan van de ontstekingen onbekend. Professor Dirk Elewaut (VIB-UGent/UZGent) en professor Geert Van Loo (VIB-UGent) ontdekten dat macrofagen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van chronische peesontstekingen. Macrofagen, letterlijk vertaald ‘veelvraten’, zijn witte bloedcellen die lichaamsvreemde microben en schadelijke stoffen in ons lichaam aanvallen. Deze witte bloedcellen zijn een essentieel onderdeel van ons immuunsysteem, maar het Belgische onderzoeksteam zag dat als die macrofagen een bepaald eiwit (A20) missen, ze tot peesontstekingen kunnen leiden. Gelukkig bestaat er een behandeling, een zogenaamde JAK-inhibitor, waarmee de artsen de ontsteking kunnen aanpakken.
“Onze bevindingen onderstrepen het belang van macrofagen in het ontstaan van peesontstekingen en de mogelijkheid om ze te behandelen met JAK-inhibitors”, zegt Elewaut. “Zulke inhibitors zijn momenteel in bepaalde landen beschikbaar voor de behandeling van reumatoïde artritis.” De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat deze ontdekking op termijn de behandeling van de ziekte kan bevorderen. Niet alleen bij reumatoïde artritis, maar ook bij andere vormen van ontstekingsreuma.
Bron: VIB-UGent/UZ Gent