Voor het eerst hebben artsen een patiënt ingeënt met een vaccin tegen diabetes type 1. Prof. Bart Roep en zijn team van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben dit vaccin ontwikkeld. De patiënt kreeg een injectie met behandelde afweercellen, om het afweersysteem te corrigeren en daarmee diabetes te genezen.
De oorzaak van diabetes type 1 is geen afwijking in het afweersysteem, zo ontdekte Roep, maar eerder stress bij de bètacellen, waardoor het afweersysteem getriggerd wordt om ze aan te vallen. Roep: “We ontdekten dat de bètacellen geen onschuldige slachtoffers zijn, maar dat ze zelf stresssignalen naar de afweercellen uitzenden. Dat was een eye-opener. Die stress moet je niet te letterlijk opvatten. De bètacellen zitten gewoon niet lekker in hun vel, zou je kunnen zeggen. Maar we moeten dat een beetje vaag omschrijven, want meer begrijpen we er zelf ook nog niet van. Het is zo vaag als het is. Als je bedenkt dat één enkele bètacel 1 miljoen insuline moleculen per minuut kan maken, tja dan kan er wel eens wat misgaan.”
Het team van Roep neemt afweercellen uit het bloed, behandelt deze met vitamine D3 en zet ze terug in het lichaam. Naar verwachting corrigeren deze ‘heropgevoede’ cellen het afweersysteem, zodat het voortaan de insuline-producerende cellen met rust laat. Het vaccin wordt eerst getest bij negen volwassenen met diabetes type 1. De eerste fase van het onderzoek duurt anderhalf jaar, om de haalbaarheid en veiligheid van de therapie te testen. Daarna volgt een groter onderzoek.
Bron: LUMC