Een derde van de reumapatiënten in Nederland ondervindt matige tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven vanwege hun reuma. Ze worden beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit. Dit stelt het Reumafonds op basis van het grootschalige onderzoek ‘Reumatische aandoeningen in Nederland’.
Eén op de negen Nederlanders kampt met reuma. Daarmee staat reuma qua ziektelast op de 7e plaats van aandoeningen. 68% van de patiënten heeft problemen bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen, zoals het doen van boodschappen of een stukje fietsen. Ze scoren lager op kwaliteit van leven in vergelijking met andere Nederlanders. Doordat de beperkingen meestal niet zichtbaar zijn, zorgt deze grillige ziekte voor veel onbegrip in de (directe) omgeving. De helft van alle reumapatiënten ervaart hierbij onbegrip op hun werk, maar ook bij maatschappelijke instanties, vrienden en familie.
Meer dan de helft (54%) van de mensen met reuma geeft aan eenzaam te zijn. Een sociaal isolement ligt dan op de loer. Ook de financiële impact van de ziekte reuma is groot, zo blijkt uit het onderzoek. De helft van de reumapatiënten tussen de 40 en 65 jaar heeft geen betaalde baan, maar wel extra zorgkosten die voor eigen rekening komen. Die kosten zijn de laatste jaren gestegen, mede door de afschaffing van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de compensatie van het eigen risico (CER) in 2014.
Het onderzoek is uitgevoerd door NIVEL in het kader van het 90-jarig bestaan van het Reumafonds. De complete infographic is hier te vinden.