Activiteitsmeters die aanmoedigen om 10.000 stappen per dag te zetten kunnen schadelijk zijn. Dat stelde de Amerikaanse professor Greg Hager tijdens een congres in Boston. Maar volgens sportdokter Frank Pauwels, die een eigen praktijk heeft en aan het UZ Brussel verbonden is, is die richtlijn van 10.000 stappen niet zomaar uit de lucht gegrepen.
Op een congres van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Boston vroeg Hager, professor aan de Johns Hopkins University, waarom die 10.000 stappen zo belangrijk zijn. “Dat cijfer is gebaseerd op één studie met Japanse mannen in 1960. Daaruit bleek dat wanneer een man 10.000 stappen per dag zet, hij ongeveer 3000 calorieën verbrandt. En dat is waarom onderzoekers concludeerden dat de gemiddelde persoon zoveel zou moeten consumeren.” Volgens Hagar kan één richtlijn voor iedereen schadelijk zijn. “Dat getal maakt mensen overambitieus en voor ouderen of mensen met gezondheidsproblemen kan dit gevaarlijk zijn.”
Volgens sportdokter Frank Pauwels is die richtlijn van 10.000 stappen niet zomaar uit de lucht gegrepen, zoals professor Greg Hager beweert. “Studies hebben aangetoond dat de gemiddelde mens met een zittend beroep 6.000 stappen per dag zet. Die 4.000 extra stappen komen overeen met een halfuur per dag meer bewegen. Natuurlijk zit er achter dat ronde getal van 10.000 ook wel een marketingstrategie. Maar we kunnen ook niet om de feiten heen: 42 procent van de bevolking beweegt te weinig. Als activiteitsmeters mensen kunnen aansporen om meer te sporten, dan kan ik dat alleen maar toejuichen.”
“Hager heeft wel een punt dat die 10.000 stappen per dag risico’s kunnen inhouden, maar dat is slechts voor een heel kleine groep mensen zo”, gaat Pauwels verder. “Ik denk dan aan senioren die amper aan 3.000 stappen per dag komen of mensen met bijvoorbeeld ernstige heupproblemen. Voor hen worden meer dan 5.000 stappen misschien wel gevaarlijk. Maar dat is echt eerder uitzonderlijk.”
Bron: Het Laatste Nieuws, België