Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Obese mensen met diabetes krijgen nu makkelijker hormoon GLP 1-ra

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: AdobeStock

Zorginstituut Nederland adviseert minister Bruins voor Medische Zorg en Sport de criteria te verruimen voor vergoeding van Glucagon-like peptide 1 receptor agonisten (GLP 1-ra) via de basisverzekering. Deze uitbreiding is gunstig voor de behandeling van mensen met diabetes mellitus type 2 en een BMI van 30 en hoger.

Het hormoon GLP-1-ra remt de afgifte van glucagon, vertraagt het legen van de maag en vermindert de eetlust. Het middel wordt toegediend als een injectie in de buikhuid, net als insuline. Dankzij het advies van het Zorginstituut komen mensen met diabetes mellitus type 2 en een BMI van 30 en hoger, vanaf najaar 2019 in aanmerking voor vergoeding van GLP 1-ra als hun bloedglucosewaarden onvoldoende te stabiliseren zijn met een maximale verdraagbare dosering metformine in combinatie met een sulfonylureum-derivaat, en zij geen insuline gebruiken.

Bewezen gunstige effecten

Vanaf een BMI van 30 is sprake van ernstig overgewicht (obesitas) en een toename van het risico op ziektes en overlijden, vooral door diabetes en hart- en vaatziekten. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat GLP 1-ra een belangrijk toegevoegde waarde heeft in de behandeling van mensen met type 2 diabetes. Dit nieuwe onderzoek vormde de directe aanleiding voor de Rondetafel Diabeteszorg het Zorginstituut te vragen om de vergoedingscriteria te verruimen, net zoals het besluit van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) om hun behandelrichtlijnen voor diabetes mellitus type 2 aan te passen op basis van de nieuwe wetenschappelijke bewijzen.

Goedkeuring

De verruiming van de vergoedingscriteria voor GLP 1-ra zal na goedkeuring door de minister, naar verwachting binnen 4 tot 6 weken in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem zijn opgenomen.

Voor mensen met type 2 diabetes en een BMI van 30 of hoger behoort GLP 1-ra in combinatie met langwerkende insuline al sinds januari 2017 tot vergoede zorg uit het basispakket. Ook hier ging een unaniem gedragen advies van de Rondetafel Diabeteszorg aan vooraf.

Bron: Diabetesfederatie