Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar klompvoeten stap verder met grote subsidie

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.

Met een subsidie van bijna 700 duizend euro maakt SIA RAAK-PRO verder onderzoek naar klompvoeten mogelijk. Het onderzoek richt zich vooral op participatie en functioneren; ervaren kinderen in het dagelijks leven daadwerkelijk last van het feit dat ze een klompvoet hebben? En hoe is de kwaliteit van leven van deze kinderen? Hoe erg is het om een klompvoet te hebben?

In de loopanalyses zijn verschillen gezien tussen klompvoetpatiëntjes en kinderen zonder klompvoet in enkele gewrichtshoeken, maar beperken deze verschillen de klompvoetpatiënt nou écht in de dagelijkse praktijk? Dit soort vragen staan centraal in het verdere onderzoek.

Welke problemen ervaren kinderen

Vier jaar lang zullen onder andere kinderfysiotherapeuten, de patiëntenvereniging en KU Leuven verschillende studies opzetten en uitvoeren. Met behulp van vragenlijsten, 3D-bewegingsanalyses en klinische gegevens proberen de onderzoekers een gedetailleerd beeld te krijgen van problemen die kinderen met een klompvoet in de dagelijkse praktijk ervaren en hoe een eventuele aanvullende behandeling hierbij kan helpen.

Gespecialiseerde zorg

Bij een klompvoet is sprake van een volgroeide voet, die tijdens de zwangerschap in een verkeerde stand is gegroeid. Spieren, banden en pezen ‘trekken’ de voet in een kromme stand. Bij de geboorte wijzen de voeten van de baby dan ook naar beneden, in plaats van naar voren.

Het onderzoek start in februari 2020 en wordt gecoördineerd door Fontys Paramedische Hogeschool, Maxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis.

Bron: Medical Facts