Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wondzorg App bestudeert wondlekkage en infectie bij gewrichtsprothese

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: © apichon_tee / stock.adobe.com

In november is de Wondzorg App-studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en 9 andere Nederlandse ziekenhuizen* gestart. De app is aangesloten op het elektronisch patiëntendossier en betrekt patiënten bij wie een gewrichtsprothese is geplaatst actiever bij de zorg na hun operatie. Onderzoekers kunnen via de app het verband tussen wondlekkage en infecties bestuderen.

Tot 30 dagen na plaatsing van een gewrichtsprothese stelt de Wondzorg App dagelijks een aantal korte vragen over de operatiewond aan de patiënt. Bijvoorbeeld over de mate van pijn en over eventuele koorts en wondlekkage. Op basis van de antwoorden berekent de app een score. Bij een te hoge score adviseert de Wondzorg App om contact op te nemen met de behandelend arts. In het LUMC kan de arts de ingevulde gegevens direct en inzien in het patiëntendossier.

Meer betrokkenheid van patiënt

“Met dit nieuwe onderzoek komen we meer te weten over onder andere het verband tussen wondlekkage en het optreden van een infectie na plaatsing van een gewrichtsprothese”, aldus orthopedisch chirurg Robert van der Wal en internist-infectioloog Henk Scheper van het LUMC. “Ook willen we met de Wondzorg App de betrokkenheid van patiënten bij hun eigen gezondheid vergroten. Zij gaan tegenwoordig snel naar huis na een operatie. De app vergemakkelijkt het contact tussen patiënt en arts en draagt zo bij aan goede nazorg tijdens het herstel.”

Brede samenwerking

De Wondzorg App vormt momenteel de enige meetmethode voor wondlekkage, naast het oordeel van de dokter die patiënten na de operatie terugziet. “Ook het interactieve karakter van de app is bijzonder, zoals de mogelijkheid om direct via de app contact met de arts op te nemen”, zegt Van der Wal. “Bij enthousiasme in meerdere ziekenhuizen en een succesvolle uitkomst kunnen we de app mogelijk breder inzetten in de Nederlandse postoperatieve zorg.”

* In totaal doen 10 ziekenhuizen mee aan de studie van de Wondzorg App: Alrijne Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Erasmus MC, UMCG, Ziekenhuis Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden, Ziekenhuis Rijnstate, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam en het LUMC.

Bron: LUMC