Het thema van Podopost nr. 3 is voeding en huid. Deze keer twee casussen over een weigerachtige cliente en over een client met pussende nagels. Welk effect kan voeding hebben op de huid en de nagels, en informatie over voedingssuppletie. We gaan in op de noodmaatregelen rondom de corona-uitbraak. Ook zetten we aandachtspunten van veelvoorkomende voetklachten bij turnen op een rij. En een pedicure en orthopedisch schoentechnicus vertellen over hun samenwerking.
Ga naar de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.
Wie had dat eind februari, begin maart verwacht? Dat de wereld totaal op z’n kop zou staan. En dat aan bedrijven in Nederland gevraagd zou worden om te sluiten. Dat aan mensen gevraagd zou worden om thuis te blijven. Dat neemt grote onzekerheid met zich mee. “Wat zal er met mijn praktijk gebeuren?”, “Hoe kom ik deze tijd financieel door?”, “Tot hoe lang blijven we überhaupt in deze situatie?”. Allemaal vragen waar pedicures zich voor gesteld zien.
Geke Hoekman (67) werkt ruim 25 jaar als medisch pedicure en voetreflextherapeut in Lelystad. De afgelopen jaren bouwde ze haar praktijk grotendeels af om te genieten van haar pensioen. “Maar het idee van ‘ik heb veel tijd’ is er nu wel van af”, geeft ze aan. “Alles wat ik wilde doen, na mijn pensioen, heb ik gedaan. Nu ben ik weer meer bezig met pedicuren. Het vak laat me nog niet los!”
Wat hebben pedicures met voeding te maken? Meer dan je denkt. Iedere cel in het lichaam moet worden gevoed, elke dag opnieuw. Ook huid en nagels zijn goeddeels afhankelijk van de voedingsstoffen die we tot ons nemen. En daarbij gaat het niet alleen om bekende stoffen zoals vitamine C, maar ook om minder bekende zoals biotine en silicium.
Pedicures die zijn bijgeschoold op het gebied van voeding kunnen hun cliënten breder adviseren. Ze kunnen hen bijvoorbeeld ook voedingssupplementen aanraden. Maar waarop baseer je zo’n advies? En mag je dat zomaar geven, als pedicure? Zijn er ook risico’s aan verbonden? Een verkenning van de mogelijkheden en valkuilen.
Mijn kapster Sandra is voorlopig uit de roulatie. Zodoende ben ik op zoek naar een tijdelijke vervanger. In het vorige nummer van Podopost schreef ik daar al over. Mijn intensieve speurtocht op internet leidt tot een afspraak met Fiep, eigenaresse van de gelijknamige kapsalon.
Het is al heel veel besproken, maar toch wil ik het ook nog even hebben over het coronavirus. Wat een paniek is er dan direct wereldwijd. Je ziet de gekste dingen. Er wordt van alles afgelast, de economie heeft er ook direct last van en de beurzen zakken. Er wordt mensen geadviseerd, als ze zich ziek voelen, om thuis te blijven en alle gezinsleden moeten dan ook thuisblijven. Liters handdesinfectans inkopen en ook nog vreselijk veel mondkapjes aanschaffen. Eigenlijk zijn er een paar dingen belangrijk waar wij, pedicures, dagelijks in onze praktijk ook mee te maken hebben.
Deze keer in Podopost 2 korte casussen. Mevrouw van Barneveld1 komt alleen bij medisch pedicure Hettie Klootwijk als ze dat zelf hoogst noodzakelijk vindt. Veel mag Hettie dan niet doen. Kun en wil je ‘weigerachtige cliënten’ nog wel van dienst zijn? Meneer Groenendijk1 heeft een pussende nagel. Volgens Hettie heeft hij risicovoeten vanwege erysipelas in het verleden. Is die redenatie terecht?
Sinds 16 maart adviseert brancheorganisatie ProVoet om, op enkele uitzonderingssituaties na, de pedicurepraktijken te sluiten in verband met het coronavirus. Dat betekent dat je als pedicure (bijna) geen inkomsten vanuit je praktijk hebt. Daarmee wordt de pedicurebranche hard getroffen. Datzelfde geldt voor vele andere sectoren. De overheid heeft daarom extra ondersteuningsmaatregelen aangekondigd. Van welke maatregelen zou je gebruik kunnen maken?
Turners kampen vaak met chronische blessures. Het medisch advies komt vaak neer op tijdelijke therapieën zoals taping, oefeningen of zelfs rust. Maar in veel gevallen speelt ook de afwijkende voetstand en voetfunctie een grote rol. Hier wordt vaak niet aan gedacht óf alleen aangepakt in situaties waar het niet nodig is.
Na haar verhuizing naar Leiden is Joke Pluijgers gelijk op zoek gegaan naar een nieuwe pedicure. Hygiëne vindt ze belangrijk, in het verleden heeft ze 2 keer na pedicurebezoek een ontstoken teen gehad, maar ook een goede klik en elkaar aardig vinden. De 3e pedicure die ze heeft bezocht, voldoet aan al haar wensen en biedt ook fijne extraatjes.
Eén adres voor bijna alle voetproblemen. Dat is wel zo handig voor de klant. En orthopedisch schoentechnicus Jeroen Slootweg en zijn echtgenote (medisch) pedicure Petra Slootweg vinden de aanvulling op elkaar een toegevoegde waarde. Zij begonnen 9 jaar geleden Hallux Slootweg Voetexperts in Almelo, waar ze samen met een podotherapeut veel voet-expertise in huis hebben. “Mensen hoeven niet van het kastje naar de muur, dat vinden ze prettig.”
Podopost nr. 3, april 2020 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.