Uitdaging bij de ontwikkeling is de benodigde techniek in een flexibele lens krijgen die je niet voelt zitten. De flexibele contactlens heeft een sensor die kleine schommelingen in glucosewaarden in het traanvocht kan detecteren. Die waarden zijn een goede indicatie van glucoselevels in het bloed. Zo kan een patiënt op zijn mobiele telefoon een seintje krijgen als daarmee iets mis is. In 2018 stopte Google met vergelijkbaar onderzoek omdat het ze niet lukte om tot betrouwbare meetgegevens te komen.
Oogbeschadigingen
Volgens de Zuid-Koreaanse onderzoekers kunnen de lenzen ook oogbeschadigingen als gevolg van diabetes behandelen. Dit komt voor bij een groot deel van de patiënten die langdurig diabetes heeft en kan zelfs blindheid veroorzaken. Kleine compartimenten met medicijnen, gecombineerd met technologie die de toediening stuurt, zouden ervoor kunnen zorgen dat de ogen van de patiënt uiteindelijk genezen.
Voor de stroomtoevoer van dit soort lenzen wordt veelal een geïntegreerde antenne gebruikt die draadloos energie kan ontvangen en die vervolgens een micro-batterij van stroom kan voorzien.
Podcast
De Zuid-Koreaanse onderzoekers hopen volgend jaar te kunnen beginnen met klinische testen. Onderzoeker Andrés Vásquez Quintero vertelt in een podcast van BNR meer over deze slimme lens.
Hier vind je het onderzoek uit Zuid-Korea waarin is gekeken naar een lens die diabetes detecteert: Wireless smart contact lens for diabetic diagnosis and therapy