De timing van een knievervangende operatie is van cruciaal belang om het voordeel te optimaliseren. Maar liefst 90% van de patiënten met artrose in de knie die mogelijk baat zouden hebben bij knievervanging, wacht te lang om de operatie te krijgen en heeft er daardoor minder voordeel van. Bovendien heeft ongeveer 25% van de patiënten die de operatie (nog) niet nodig hebben, voortijdig een knievervangende operatie – waardoor het voordeel minimaal is, zo bleek uit de nieuwe studie van Northwestern Medicine.
Algoritme
De ideale timing van een knieprothese is gebaseerd op een algoritme dat rekening houdt met pijn, gewrichtsfunctie, radiografische beoordeling en leeftijd om te bepalen of een persoon baat heeft bij een operatie. Te vroeg een knievervangende operatie krijgen op basis van het algoritme betekent dat patiënten een grote operatie ondergaan met risico op complicaties en met minimaal voordeel. Mogelijk hebben ze ook op latere leeftijd een revisie (2e operatie) nodig, wat een veel moeilijkere operatie is met slechtere resultaten dan de oorspronkelijke operatie.
Functieverslechtering
“Als mensen te lang wachten, gebeuren er 2 dingen “, vertelt hoofdonderzoeker Hassan Ghomrawi, universitair hoofddocent chirurgie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.”De artrose veroorzaakt een verslechtering van hun functie. Sommigen van hen kunnen hun benen niet strekken, wat hun lopen en mobiliteit zou beïnvloeden. Als je niet aan lichaamsbeweging kunt doen, kun je andere gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals cardiovasculaire problemen.” Het tweede probleem als mensen de operatie te lang uitstellen, is dat de ingreep minder voordelen oplevert. “Je krijgt niet zoveel functie terug als je te lang wacht. De mobiliteit is nog steeds verminderd ten opzichte van iemand die de knievervanging tijdig heeft gehad.”
De studie is eerder dit jaar gepubliceerd in de Journal of Bone and Joint Surgery. Voor de studie werden 8.002 deelnemers die knieartrose hadden of risico liepen om dit te krijgen, gedurende 8 jaar gevolgd.
Bron: sciencedaily.com