Het thema van Podopost nr. 7 is neurologische aandoeningen. Met de artikelen over looppatronen en ataxie lichten we diverse aspecten van de effecten van neurologische aandoeningen op lopen toe met extra filmpjes op de website. De casus gaat in op voetverzorging van een cliënt met een klapvoet. We zoomen in op samenwerking tussen een medisch pedicure en comfortschoenenwinkelier. En we belichten veelvoorkomende voetklachten bij voetballen.
Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.
Door een verkeerd aangeleverd adressenbestand klopte bij een aantal ProVoet-leden het adresetiket voor Podopost nr. 6 niet. Hierdoor hebben sommigen deze editie niet of pas later ontvangen. In een bericht op haar website (zie: mijnprovoet.nl/actueel) meldt de brancheorganisatie dat ze er alles aan doet om de oorzaak van deze fout te achterhalen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Heb je Podopost niet ontvangen? Gelukkig is Podopost voor alle abonnees ook online te lezen.
Centraal- of perifeer neurologische aandoeningen kunnen een effect hebben op het looppatroon. Daarbij is er over het algemeen sprake van een parese, al dan niet in combinatie met een aan-sturingsprobleem vanuit het brein. In dit artikel maken we onderscheid tussen slappe en spastische pareses.
Nu ik met pensioen ben, heb ik alle tijd van de wereld, maar toch wen ik nog niet echt aan zo veel tijd. De coronatijd doet daar natuurlijk ook geen goed aan want je kunt niet gaan en staan waar je wilt.
Comfortabel kunnen lopen vraagt om het werk van een pedicure en om de juiste schoen. In Maarssen hebben pedicures en comfortschoenenwinkelier elkaar gevonden in een opvallende samenwerking. De samenwerking tussen pedicures en de comfortschoenen speciaalzaak bevalt alle partijen. “Het is een win, win, win situatie.”
De populariteit van voetbal, de meest beoefende sport in Nederland, is de afgelopen jaren vooral onder vrouwen sterk toegenomen. Het is een sport met explosieve bewegingen, draaiingen en acceleratie. We gaan in op veelvoorkomende blessures aan de voeten, passend schoenadvies en wat te doen als er toch klachten (zijn) ontstaan.
Bernadet is pedicure. Zij deelt haar praktijkervaringen – met een kwinkslag en in de overtreffende trap. Daarbij ventileert zij haar ongezouten visie op zaken binnen de pedicurewereld.
In 2013 kreeg Jos de Groot (42) een ongeluk met zijn mountainbike. Daar hield hij als blijvende ‘restschade’ een klapvoet aan over. Op basis van wilskracht en met behulpt van een sportbrace lukt het hem om zo goed mogelijk te mobiliseren. Medisch pedicure Elly Wolfraad demonstreert hoe ze zijn voeten verzorgt.
Iedereen die weleens een paar borrels te veel opheeft, kent het gevoel van een wankel evenwicht: je benen voelen slap en je slingert misschien een beetje. Je hebt dan last van ataxie, wat een verzamelnaam is voor diverse coördinatiestoornissen en zijn naam dankt aan het Griekse ataxia dat ‘wanorde’ betekent.
Dat social media krachtige tools zijn, weten veel ondernemers. Ook pedicures kunnen er op een relatief makkelijke en goedkope manieren nieuwe klanten mee aantrekken. Maar het is ook mogelijk om het in te zetten om bestaande klanten te inspireren met ideeën, waardoor ze vaker komen of ook iets anders bij je afnemen.
Bij een groene verkleuring aan de voeten is het zeker dat er een infectie met de bacterie Pseudo-nomas in het spel is. Maar bij een witte verkleuring is het scala aan mogelijke boosdoeners een stuk breder. Dermatoloog Johan Toonstra licht de verschillende mogelijkheden toe aan de hand van klinische foto’s.
De voeten van Jeroen van der Holst hebben veel te verduren. Als chef-kok maakt hij lange dagen en staat hij uren achter het fornuis om de lekkerste gerechten te maken voor zijn gasten. Hij vindt het belangrijk dat zijn pedicure netjes werkt, net als hij zelf in de keuken doet. “Daar let ik zeker op.”
Podopost nr. 7 september 2020 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.