Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kunstmatige huid toont ‘levensechte’ blauwe plekken

Anita de Jager
Onderzoekers van de Chinese Universiteit van Hong Kong hebben een kunstmatige huid ontwikkeld die bij stoten of vallen zeer realistische blauwe plekken toont. Zo blijkt uit een studie op ACS Publications. Deze techniek kan goed worden ingezet bij de productie van protheses.
© ACS

De nieuwe huid is gemaakt met behulp van een ionische hydrogel en vertoont veranderingen in elektrische signalering wanneer deze wordt vervormd. Het produceert ook een paarse kleurverandering, wat een visuele indicator is. Deze technologie kan protheses levensechter maken en gebruikers waarschuwen voor mogelijke schade.

De onderzoekers uit Hong Kong wisten de blauwe plekken na te bootsen door de introductie van een kleurveranderingsmechanisme. De hydrogel is doordrenkt met het molecuul spiropyran, dat van geel naar blauwe plek-achtig paars verandert wanneer mechanische spanning wordt uitgeoefend. De ‘blauwe plek’ die verschijnt nadat de huid is beschadigd, blijft ongeveer 2-5 uur zichtbaar. Daarna vervaagt deze weer.

Tot nu toe hebben de onderzoekers de huid getest met vrijwilligers, die het op verschillende delen van het lichaam hebben geplakt. Denk aan hun vingers, knieën en handen. De huid registreerde met succes normale bewegingen in deze ledematen en gewrichten. En wanneer deze werd uitgerekt, volgde een elektrische respons, maar geen blauwe plek. Zodra de kunstmatige huid werd geslagen, geknepen of anderszins misbruikt, ontwikkelde zich een karakteristieke paarse blauwe plek.

Bron: medgadget.com