Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Micronaaldpleister geeft zuurstof af aan chronische wonden

Anita de Jager
Wetenschappers van de Amerikaanse Purdue University (Indiana) hebben een micronaaldpleister gemaakt die zuurstof en bacteriedodende middelen aan chronische wonden kan leveren.
© Purdue University

De bacteriële biofilms die ontstaan op niet-genezende wonden – zoals ulcera – zitten een succesvolle behandeling in de weg. De bacteriën in dergelijke wonden worden namelijk beschermd tegen antibiotica binnen de biofilm-structuur. Deze nieuwste technologie is ontworpen om de biofilms te penetreren en calciumperoxide af te geven. Dat is goed voor een bacteriedodende werking én zuurstofontwikkeling in de wond.

Chronische wonden zijn wereldwijd een belangrijke bron van lijden en invaliditeit. Bepaalde patiënten-populaties, zoals die met diabetes, zijn bijzonder vatbaar voor het ontwikkelen van dergelijke wonden. Deze zijn lastig te behandelen en kunnen mogelijk leiden tot sepsis en/of amputatie van ledematen.

De micronaaldtechnologie van de Purdue University is ontworpen om rechtstreeks door te dringen in de geïnfecteerde wond. ‘De biofilm fungeert als een schild en verhindert dat antibiotica de geïnfecteerde cellen en weefsels bereiken’, zegt onderzoeker Rahim Rahimi. ‘Wanneer deze micronaalden door het schild dringen, absorberen ze de vloeistof eronder en lossen ze op, waardoor het antibioticum rechtstreeks aan de verzweerde cellen en weefsels wordt afgegeven.’

Minder pijnlijk alternatief

Op dit moment wordt bij dergelijke wonden meestal geprobeerd om de biofilmlaag te verwijderen. Dit kan echter zeer pijnlijk zijn en ook gezond weefsel beschadigen. ‘De micronaalden veroorzaken geen pijn omdat ze niet lang genoeg zijn om de zenuwuiteinden in de voet aan te raken’, stelt Rahimi. ‘In deze gepubliceerde studie beoordeelde het team de micronaalden op ex-vivo-modellen van varkenswonden. In minder dan vijf minuten losten de micronaalden op, werd het antibioticum toegediend en kon de pleister worden verwijderd.’

De pleister bevat oplosbare naalden die calciumperoxide aan de wond afgeven. Dat resulteert in een toename van de weefseloxygenatie. Dit maakt de wond een meer vijandige omgeving voor anaerobe bacteriën en helpt de gezondheid van het weefsel te verbeteren, aangezien een slechte doorbloeding vaak een factor is bij wondontwikkeling en -progressie.

Tot nu toe hebben de onderzoekers de technologie getest in varkensweefselmonsters en ontdekten zij dat de pleister bacteriën zou kunnen doden die verantwoordelijk zijn voor biofilms in de wond.

Bron: medgadget.com