Met nieuw-ontwikkelde nanotechnologie is het mogelijk om huidafwijkingen en –ziektes te diagnosticeren zonder prikken of snijden. Dat is uiteraard veel prettiger voor de patiënt én biedt op termijn de mogelijkheid om zelf een diagnose te stellen.
Nu is voor de diagnose van een huidafwijking een biopsie noodzakelijk. Ook wordt visuele herkenning gebruikt, maar het nadeel daarvan is dat de afwijking dan al gevorderd is. Met de nieuwe techniek worden zogenaamde NanoFlares gebruikt, die reageren op biomarkers in afwijkend huidweefsel.
De NanoFlares, met een doorsnede van 30 nanometer (1 nanometer is een miljardste deel van een meter), worden aangebracht op de oppervlakte van de verdachte huid. Daarna dringen ze door in de huid en tenslotte in de cellen. Als er afwijkingen in de cellen worden aangetroffen zal de minuscule gouden kern van de NanoFlare een fluoriserend signaal uitzenden. Als er geen afwijkingen in de cel zitten wordt geen signaal uitgezonden.
Volgens de onderzoekers moet het in de toekomst mogelijk worden dat fluoriserende signaal met een smartphone of tablet, uitgerust me de juiste optische filters, op te vangen. Patiënten kunnen dan thuis hun eigen huid onderzoeken.
Bron: Sagepub.com