Een hoge Body Mass Index (BMI) leidt mogelijk tot snellere veroudering. Een hogere BMI gaat gepaard met kortere telomeren, uiteinden van de chromosomen. Korte telomeren worden gezien als een teken van veroudering. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Telomeren worden bij elke celdeling een stukje korter. Wanneer de telomeren te kort worden kan een lichaamscel slijtage oplopen en zich hierdoor niet meer delen of zelfs sterven. Telomeerlengte, gemeten in witte bloedcellen, wordt daarom ook wel gezien als signaal voor veroudering. Volgens onderzoeker Marij Gielen kun je telomeren vergelijken met een ouderwetse strippenkaart. Een strip wordt dan gevormd door een aantal baseparen. De onderzoekers vermoeden dat een milde chronische ontsteking en oxidatieve stress van invloed zijn op de snelheid van verkorten van de telomeren. Obesitas gaat gepaard met zo’n milde ontsteking en kan de verkorting van de telomeren versnellen. Een persoon met obesitas heeft kortere telomeren dan iemand met een gezond gewicht van dezelfde kalenderleeftijd.
Om hun vermoeden te bewijzen verzamelden de onderzoekers alle beschikbare wetenschappelijke studies voor een analyse onder de projectnaam TELOMAAS. Uiteindelijk konden de Maastrichtse wetenschappers 87 verschillende studies met data van meer dan 146.000 onderzoeksdeelnemers uit de hele wereld analyseren. Hieruit bleek dat een hogere BMI inderdaad gepaard gaat met een kortere telomeerlengte in witte bloedcellen. Omgerekend betekent een verhoging van 5 BMI gelijk te staan aan een ongeveer 1 jaar oudere biologische leeftijd.
Een volgende stap wordt het uitwerken van de verkorting van de telomeren in relatie tot diverse leeftijdsgroepen. Ook de relatie tussen ziekten die zijn gerelateerd aan obesitas, zoals bijvoorbeeld diabetes, en telomeerlengte wordt onder de loep genomen.
Bron: Universiteit Maastricht.