Patiënten kwamen in aanmerking voor deelname als zij in de afgelopen vijf jaar diabetesgerelateerde voetcomplicaties (amputatie, ulceratie en/of Charcot-neuroarthropathie) hadden ervaren en positief scoorden op diabetesklachten op een gevalideerde screeningstool (DDS2). Patiënten die in aanmerking kwamen vulden cross-sectionele vragenlijsten in waarin symptomen van diabetesproblemen (DDS17), angst (GAD-7) en depressie (PHQ-9) werden beschreven. Ook namen zij deel aan een face-to-face, semi-gestructureerd interview.
In totaal hebben 183 patiënten de DDS2-screeningsvragenlijst ingevuld. Hiervan werden er 56 (30,6%) positief gescreend op diabetesproblemen. 26 patiënten vulden de DDS17-, GAD-7- en PHQ-9-vragenlijsten in. Diabetesproblemen kwamen veel voor bij patiënten met diabetesgerelateerde voetcomplicaties. Voetproblemen hadden invloed op de dagelijkse activiteiten, het sociale leven en het vermogen van de deelnemers om te werken. Ondanks het uiten van gevoelens van voortdurende angst, zorgen en depressie in verband met hun voetproblemen, had slechts één deelnemer toegang tot formele psychologische ondersteuning. Veel deelnemers vertrouwden op het praten met podotherapeuten tijdens routineafspraken en beschreven dat ze verschillende strategieën ontwikkelden om ermee om te gaan.
De psychosociale last van het leven met voetcomplicaties bij diabetes mag door gezondheidswerkers niet over het hoofd worden gezien. De bevindingen uit dit onderzoek kunnen als input dienen voor het ontwerp van toekomstige diensten en interventies.
Bron: Pubmed