Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal pedicurepraktijken sinds uitbraak coronacrisis toegenomen

Maureen Limpens
'Collega's in mijn omgeving zijn ermee gestopt, omdat ze geen overheidsondersteuning hebben gekregen in de coronacrisis', is een uitspraak die niet ongewoon lijkt te zijn in de pedicurebranche. Zijn er daadwerkelijk veel praktijken gestopt sinds de coronacrisis? Podopost zocht het uit.
Afsluiten of openen van een deur met een sleutel
© Kwerfeldt / stock.adobe.com

“Snel een pedicure nodig? Vergeet het maar. In coronatijd hebben veel (medische) pedicures hun zzp-praktijk ingeruild voor een andere baan in de zorg. Met als gevolg oplopende wachttijden en cliëntenstops.” Zo kopte de digitale krant BN DeStem eind juli. En ook in de pedicurebranche zelf klinkt het geluid dat veel pedicures gestopt zijn, omdat ze het zonder financiële coronasteun niet konden redden. Dat is een zeer trieste situatie voor de betrokken pedicures. En het kan ook zorgen voor meer drukte bij de bestaande praktijken.

Hoeveel pedicurepraktijken zijn er nu daadwerkelijk opgedoekt?

Podopost vroeg de Kamer van Koophandel (KvK) of zij cijfers konden leveren van het aantal ingeschreven pedicurepraktijken op 1 januari 2020 en op 1 augustus 2021. Bij de cijfers die we ontvingen zijn 2 kanttekeningen:

  1. Het aantal vestigingen van bedrijven kun je opvragen per SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling-code). Pedicures staan genoteerd onder SBI-code 96.02.2, maar deze code delen ze met bedrijven voor schoonheidsverzorging, manicures, visagie en image consulting.  Om toch iets over pedicurebedrijven te kunnen zeggen, is er gekeken of binnen de bedrijfsomschrijving van de bedrijven of *pedic* of *voet* voorkomt.
  2. De cijfers van de KvK geven het aantal vestigingen weer en niet het aantal ondernemingen of het aantal individuele pedicures. Het aantal ondernemingen is kleiner dan het aantal vestigingen, een pedicure kan als ondernemer immers op meerdere locaties actief zijn.

Totaal aantal inschrijvingen

En dan nu de cijfers. Op 1 januari 2020 was er nog geen sprake van een mondiale coronacrisis. Het aantal vestigingen op die datum bedroeg 14.999. Zie tabel 1. Tot 1 december 2020 groeide het aantal vestigingen naar 15.199. Dat is dus een toename van 200 vestigingen. De meest recente cijfers zijn van 1 augustus 2021. Toen waren er 15.333 vestigingen. Dat is dus een toename sinds begin vorig jaar van 334 vestigingen. Wel zie je dat er dit jaar een daling is geweest van 1 januari  t/m 1 maart met 86 vestigingen.

Tabel 1. Het aantal vestigingen genoteerd onder de SBI-code 96.02.2 en uitgesplitst naar bedrijven die de zoektermen ‘voet’ of ‘pedic’ in hun bedrijfsomschrijving hebben staan.
Tabel 1. Het aantal vestigingen genoteerd onder de SBI-code 96.02.2 en uitgesplitst naar bedrijven die de zoektermen ‘voet’ of ‘pedic’ in hun bedrijfsomschrijving hebben staan.(Bron: KvK).

En dezelfde cijfers nu in grafiek.

Grafiek 1. Overzicht van het aantal ingeschreven pedicurevestigingen per maand.
Grafiek 1. Overzicht van het aantal ingeschreven pedicurevestigingen per maand. (Bron: KvK).

Aantal stoppers

Het aantal inschrijvingen geeft nog geen beeld van hoeveel vestigingen zijn opgeheven. Daarom hebben we ook gevraagd naar cijfers van het aantal starters en stoppers in diezelfde periode. Zie tabel 2. Die cijfers laten zien dat er in die periode 1303 vestigingen zijn opgeheven. Ook tonen de cijfers dat er voordat de coronacrisis echt toesloeg meer vestigingen stopten, dan daarna. Dat kan ermee te maken hebben dat pedicures in de eerste periode voor een deel wel nog voor overheidssteun in aanmerkingen konden komen. Daarna werden de criteria voor de overheidssteun strenger. December 2020 laat een uitschieter zien, toen stopten meer vestigingen dan daarvoor, maar in 2021 nam dat aantal weer af.

Tabel 2. Overzicht van het aantal in- en uitgeschreven pedicurevestigingen.
Tabel 2. Overzicht van het aantal in- en uitgeschreven pedicurevestigingen. (Bron: KvK).

En dezelfde cijfers in een grafiek:

Grafiek 2. Aantal nieuwe en stoppende vestigingen per maand.
Grafiek 2. Aantal nieuwe en stoppende vestigingen per maand. (Bron: KvK)

Aantal nieuwkomers

En hoe zit het dan met het aantal nieuwe vestigingen? De maand maart vorig jaar kende een forse daling van het aantal nieuwkomers. De maanden juni en juli vorig jaar waren juist weer uitschieters in het aantal nieuwe vestigingen. Van januari vorig jaar tot en met juli dit jaar zijn er in totaal 1523 nieuwe vestigingen bijgekomen.

Conclusie

Trekken we het aantal opgeheven vestigingen af van het aantal nieuwe vestigingen dan blijft er een positief saldo over van 220 extra vestigingen. Dat betekent dus concreet dat er niet minder vestigingen zijn gekomen, maar zelfs meer vestigingen.