Er werd een cohortonderzoek uitgevoerd op negen gezondheidsafdelingen in Portugal, waarbij door verpleegkundigen van april tot oktober 2022 gegevens werden verzameld via een mobiele applicatie. Het onderzoek volgde 46 patiënten met 57 wonden gedurende maximaal vijf weken, waarbij zes evaluaties werden uitgevoerd. Het onderzoeksmonster omvatte verschillende wondtypen, waarbij decubitus de meestvoorkomende was (61,4%), gevolgd door veneuze beenulcera (17,5%) en diabetische voetulcera (8,8%).
De genezingstijd was de belangrijkste uitkomstmaat. Factoren waarvan werd vastgesteld dat ze het wondgenezingsproces belemmeren, waren onder meer chronische nierziekte, zwaarlijvigheid, niet-naleving van de behandeling en interferentie van de wond met dagelijkse routines. Risicofactoren voor vertraagde genezing in de loop van de tijd werden geïdentificeerd als botbetrokkenheid, aanwezigheid van geur, aanwezigheid van neuropathie, gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, vastgelopen wond, grotere breedte, grotere diepte en een hoge score op de genezingsschaal.
De onderzoekers concluderen dat het integreren van de geïdentificeerde risicofactoren voor vertraagde genezing in de beoordeling van patiënten en het opnemen ervan in een mobiele applicatie de besluitvorming in de wondzorg kan verbeteren. De bevindingen zijn gepubliceerd in het International Wound Journal.
Bron: Pubmed