De bacterie Mycobacterium avium paratuberculosis, die regelmatig voorkomt in melk en rundvlees, wordt gelinkt aan het ontstaan van reumatoïde artritis. Bij mensen die een genetisch risico lopen op reumatoïde artritis kan de bacterie als een trigger werken, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.
De bacterie, ook wel MAP-bacterie genoemd, was al gelinkt aan de ziekte van Crohn, dat evenals reuma een ontstekingsziekte is. Vanwege de gelijkenis tussen de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis (RA) besloten de onderzoekers te onderzoeken of er een relatie is tussen de bacterie en RA. 78 procent van de onderzochte patiënten met reumatoïde artritis bleek een genetische afwijking te hebben aan het PTPN2/22 gen, precies dezelfde afwijking als bij de ziekte van Crohn. Ook bleek 40 procent van de patiënten besmet te zijn met de MAP-bacterie.
Volgens onderzoeker Saleh Naser is daarmee een verband aangetoond tussen de aangeboren genetische afwijking, blootstelling aan de MAP-bacterie en het ontstaan van reumatoïde RA.
Maar er is nog een lange weg te gaan. Zo zijn de onderzoekers van mening dat er verder onderzoek nodig is om te achterhalen waardoor deze bacterie zo veel voorkomt bij de patiënten: is de bacterie aanwezig omdat ze RA hebben, of veroorzaakt de bacterie RA?
Ook in Nederland komt de MAP-bacterie vaak voor bij runderen. Runderen kunnen daardoor paratuberculose krijgen, een ziekte die sterk lijkt op de ziekte van Crohn. Omdat niet alle dieren ziekteverschijnselen vertonen is het mogelijk dat de bacterie via melk, rundvlees of bemesting ook mensen kan besmetten.
Bron: University of Central Florida