Het aantal botbreuken dat wordt veroorzaakt door osteoporose zal tot 2030 met 40 procent toenemen. De kosten om dit te behandelen zullen met 50 procent toenemen. Momenteel kost het behandelen van botbreuken door osteoporose al 600 miljoen euro per jaar. Onderzoeker Joop van den Bergh deed deze beweringen in zijn oratie op vrijdag 2 oktober, waarbij hij werd aangesteld als bijzonder hoogleraar Botkwaliteit en Metabole Botaandoeningen aan de Universiteit Maastricht. Hij deed de beweringen aan de hand van vier onderzochte scenario’s.
Van den Bergh doet al jaren onderzoek naar osteoporose en hij werkt hiervoor internationaal samen met onderzoekers in Sydney. De eerste resultaten van dit samenwerkingsproject worden binnenkort bekend gemaakt tijdens een congres in de Verenigde Staten. Er zijn nog meer onderzoeken waarbij Van den Bergh betrokken is. In het Maastricht UMC+ en VieCuri MC loopt momenteel een onderzoek naar methodes om valincidenten, daaraan gerelateerde fracturen en overlijden te voorspellen. In het kader van de Maastricht Studie wordt diabetes-gerelateerd botonderzoek gedaan. Van den Bergh doet bovendien onderzoek naar botkwaliteit tijdens fractuurgenezing en botkwaliteit in handgewrichten bij reuma. Momenteel lopen er in het Maastricht UMC+ en VieCuri MC twee onderzoeken naar het effect van calcium en vitamine D op fractuurgenezing.
Uit ander onderzoek aan het Maastricht UMC+ is gebleken dat de afname van botstructuur en botsterkte gerelateerd is aan de mate waarin de long zuurstof kan opnemen. Deze onverwachte correlatie wordt momenteel verder onderzocht in samenwerking met de afdeling Longziekten van het Maastricht UMC+, CIRO+ Horn, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven.
Podopost houdt deze onderzoeken in de gaten en meldt het wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn.