Code geel en code rood waren tot voor kort een voorbode van sneeuw, regen, orkanen, hoge- en lage temperaturen en een actiegroepering. Dit jaar is het ook van toepassing op reisadviezen naar het buitenland. Moesten wij sinds jaar en dag uren vliegen voor een vakantie vol zon en warmte. Door het coronavirus werd hier een grote streep door gehaald. Maar wat blijkt, ook dit jaar sneuvelt in ons kikkerland een oud record uit 1974 met 7 warme dagen op een rij! Toch gek dat wij na al die zonovergoten vakanties in verre tropische oorden in Nederland deze hitte slecht kunnen verdragen. Volgens mijn clientèle gaat het hier om een “ander soort” hitte.
Opvliegers?
Als ambulant pedicure ben ik tijdens dit soort dagen een soort colaflesje dat net uit de koelkast (lees: auto) is gepakt wanneer ik bij mijn cliënten arriveer. Het aantrekken van de handschoenen lukt alleen nog als ik daar direct mee begin. Mondkapje en schort zorgen ervoor dat de gevoelstemperatuur nog eens met 2 graden moet worden bijgesteld. Nee, ik heb geen opvlieger of allergische reactie hoor!
Tropenrooster
Mijn clientèle zorgt tijdens deze dagen uitmuntend voor mij, dat moet echt van mijn hart. Alleen toen ik een cliënt belde met de vraag of ik om 7.00 uur bij haar als eerste kon beginnen in plaats van 8.30 uur, wegens mijn tropenrooster, bleek dit toch een brug te ver.
Hoge zomen
Wat opvalt is dat de zomen van broeken, japonnen en rokken ook bij de oudjes met het klimmen der temperaturen “omhoog stijgen”. Hierdoor krijg je soms ongewild meer te zien dan je lief is, zoals de stomp van de heer D. of de perkamenten bovenbenen van mevr. S. De topper was deze zomer de heer H.; gekleed in een heuse jaren ’80 korte broek zoals alleen David Hasselhoff (The Hoff, wie kent hem niet) of Tom Selleck (Magnum P.I.) ze konden dragen. Ik wist even niet meer waar ik moest kijken. Enfin, snel overgeschakeld naar de orde van de dag: de voeten!
Koel houden
De oudjes zijn via het Nationale hitteplan zeer goed geïnstrueerd en zitten trots met een glas water naast zich. Volgens het hitteplan moet je 1 glas water per uur drinken. De een zweert bij alles potdicht houden en de ander gooit alles tegenover elkaar open. Airco’s, ventilatoren, niets is te gek om de temperatuur enigszins binnen de perken te houden. Mijn methode is een hangmat onder een hoge boom, de meest adequate en bovendien klimaat neutrale optie.
Philip Freriks zou na dit epistel de volgende vraag stellen: wat weet jij van de zomer van 2020?
Iris