Ondanks dat botverankerde prothesen na bovenbeenamputatie al 30 jaar worden toegepast, hebben Radboudumc-onderzoekers nu de 1e langetermijnevaluatie gepubliceerd van een dergelijke prothese. Deze prothesen bieden een aantal voordelen vergeleken met traditionele ‘koker’-verbindingen, waarbij de koker nauwsluitend over de stomp moet passen en op zijn plaats blijft met een zuig- of een ophangsysteem. Bij een botverankerde prothese gaat er eerst een stalen pin van 14 centimeter in het resterende deel van het dijbeenbot. De gecoate pin groeit in een paar weken vast in het bot, waarna er een adapter aan gemonteerd wordt die enkele centimeters door de huid heen naar buiten steekt (het stoma). Hieraan kan de drager zelf het kunstbeen met een snelkoppeling bevestigen en weer losmaken.
Betere mobiliteit en kwaliteit van leven
Na ontvangst van hun implantaten verhoogden de patiënten het aantal uren per week dat ze hun prothese konden gebruiken aanzienlijk: van gemiddeld 56 uur met hun vorige kokerprothese tot 101 uur met de botverankerde prothese. De botverankerde prothesen zorgden ook voor een verbetering van de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL): op een schaal van 100 punten nam de gemiddelde score toe van 33 naar 75.
Bron: Radboudumc
Publicatie in Journal of Bone and Joint Surgery: Safety and Performance of Bone-Anchored Prostheses in Persons with a Transfemoral Amputation; D. Reetz, R. Atallah, J. Mohamed, H. van de Meent, J.P.M. Frölke, R. Leijendekkers. DOI: 10.2106/JBJS.19.01169