Een chirurgische ingreep kan de behandeling van diabetes type 2 ingrijpend veranderen. Dat zeggen onderzoekers van het Brusselse Erasmusziekenhuis. De verwijdering van een deel van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm, dat verantwoordelijk is voor insulineresistentie, kan ervoor zorgen dat de diabetes veel beter gecontroleerd wordt.
Volgens de voorlopige resultaten van een onderzoek en na de eerste behandeling van patiënten eerder dit jaar, ‘wordt de grote impact van deze weinig invasieve behandeling bevestigd’, aldus het ziekenhuis. De interventie gebeurt door middel van een endoscopie. Het slijmvlies wordt op een gecontroleerde manier verwijderd door middel van verhitting. De ‘resurfacing’ gaat dus niet gepaard met een implantaat en duurt ongeveer 90 minuten. Na de behandeling groeit het slijmvlies terug.
Naar schatting 45 procent van de behandelde patiënten heeft geen goede controle over zijn bloedsuiker. Patiënten zijn namelijk vaak terughoudend tegenover de inname van medicijnen en insuline of hebben schrik voor de bijwerkingen, zoals gewichtstoename. De nieuwe behandeling kan de zorg voor diabetespatiënten dus ‘ingrijpend veranderen’.
Diabetes type 2 is gelinkt aan genetische factoren en aan een bepaalde manier van leven (obesitas, te weinig beweging en ongezonde voeding). Daarom horen bij de behandeling van de ziekte ook een verandering van het voedingspatroon en meer beweging. Diabetes die over een langere periode slecht door de patiënt wordt gecontroleerd, kan leiden tot cardiovasculaire problemen, nierfalen, blindheid en zelfs amputatie.
Bron: BELGA