Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste halfjaar 2021: minder meldingen huiselijk geweld

Anita de Jager
Veilig Thuis – het advies- en meldpunt bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld – registreerde in de eerste zes maanden van 2021 bijna 61.000 meldingen. Daarnaast werd ruim 67.000 keer advies gegeven aan slachtoffers, omstanders of professionals. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
© Prostock-Studio / Getty Images / iStock

In het eerste halfjaar van 2021 lag het aantal adviezen dus hoger dan het aantal ontvangen meldingen. Een jaar daarvoor was dat nog andersom. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020 waren er 15 procent meer adviezen en 6 procent minder meldingen.

Nadere bestudering van de cijfers leert dat ruim de helft van de adviezen en meldingen – respectievelijk 53 en 51 procent – begin 2021 draaide om vermoedens van kindermishandeling. Bij de adviezen was in 22 procent van de gevallen sprake van (ex-)partnergeweld en bij 29 procent van een andere problematiek. Ruim 35 procent van de meldingen betrof geweld door de (ex-)partner en bij 21 procent was de melding voor iets anders dan huiselijk geweld of kindermishandeling.

Meeste meldingen van politie,
veel adviezen aan burgers

Zowel professionals als burgers kunnen bij Veilig Thuis om advies vragen of een melding doen. In het eerste halfjaar van 2021 is 64 procent van alle meldingen gedaan door de politie. Ongeveer 25 procent kwam van andere professionele melders zoals artsen, onderwijs- en jeugdzorginstellingen en 10 procent van burgers. Een jaar eerder kwam 66 procent van de politie en 24 procent van overige professionals.

Adviezen zijn in ruim de helft van de gevallen (54 procent) gegeven aan professionele adviesvragers. In tegenstelling tot bij de meldingen was het aandeel van de politie hierin zeer beperkt (4 procent). Van alle adviezen is 45 procent gegeven aan burgers. Een jaar eerder was dat nog 43 procent.

Podopost besteedt binnenkort aandacht aan het herkennen van huiselijk geweld. Begin 2022 kun je een podcast en artikel verwachten.

Bron: Zorgkrant