Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste schade diabetes type 1 ook bij kinderen al na 6 jaar zichtbaar

Webredactie

Recent onderzoek* laat zien dat bij een aantal kinderen met diabetes type 1 de eerste schade aan organen en bloedvaten al zo’n 6 jaar na de diagnose meetbaar is. Dit betekent dat type 1-diabetes bij kinderen toch niet zo ‘mild’ verloopt als werd gedacht.

Het onderzoek is gedaan door kinderarts-kinderendocrinoloog Josine van der Heyden, werkzaam bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hoewel er schade meetbaar is, gaat het dan nog niet om complicaties. Maar de kiem voor complicaties wordt dus al wel in de jeugd gelegd. ‘Het is daarom belangrijk om de risico’s op het ontwikkelen van diabetescomplicaties bij kinderen uitgebreider te onderzoek dan nu gebruikelijk is’, zegt de kinderarts. ‘Op die manier kun je in de behandeling vroeger beginnen met het zoveel mogelijk voorkomen ervan.’

Nieuwe methoden om schade vast te stellen
Van der Heyden: ‘In mijn onderzoek gebruikten we nieuwe methoden om schade heel vroeg vast te stellen, lang voordat er sprake is van complicaties.’ Zoals een gevoelige zenuw-meetmethode en een meettechniek die in de huid versnelde veroudering vaststelt. Ook werd de dikte van de wand van de halsslagader gemeten als maat voor aderverkalking. Daarbij werd ook gekeken naar de rol van andere, meer traditionele biomarkers zoals de vetsamenstelling in het bloed, het gewicht, de bloeddruk en dergelijke.

Van der Heyden concludeert: ‘Mijn onderzoek laat zien dat deze nieuwe technieken een goede manier zijn om niet alleen deze problemen eerder aan het licht te brengen, maar ook te onderzoeken wat voor verschillen er per persoon zijn. Met de oude technieken konden we dat niet tijdig en onvoldoende zien.’

De bevindingen worden nu, samen met andere nieuwe biomarkers gebruikt om per persoon te bepalen welke risico’s op complicaties er zijn.

 

* Josine van der Heyden – proefschrift “Towards early risk stratification in children and adolescents with type 1 diabetes”

 

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland