Eerdere pogingen tot toediening van chemotherapie via een pleister vereisten het gebruik van grote naalden, die vervolgens veel te snel in de huid oplosten waardoor ze niet voor een continue medicijnafgifte konden zorgen. “We hebben een nieuwe, draagbare pleister ontwikkeld met volledig geminiaturiseerde naalden, die onopvallende medicijnafgifte door de huid mogelijk maakt voor het behandelen van huidkanker”, zegt Chi Hwan Lee, assistent-professor biomedische technologie en werktuigbouwkunde aan de Purdue University. “Uniek is dat deze pleister op programmeerbare wijze volledig oplosbaar is door lichaamsvloeistoffen, zodat het pleistersubstraat binnen één minuut na het inbrengen van naalden in de huid wordt opgelost, gevolgd door geleidelijke ontbinding van de siliciumnaalden in de weefsels binnen enkele maanden.”
Mini-siliciumnaalden
De siliciumnaalden in de nieuwe pleister zijn zo klein dat je ze nanonaalden kunt noemen. Ze hebben hoekige uiteinden die ze helpen om in de huid te dringen, en kleine gaatjes waar de chemo doorheen kan. De nanonaalden zijn bevestigd aan een in water oplosbare film, die binnen een minuut na het aanbrengen van de pleister oplost. Het enige dat overblijft zijn de nanonaalden in de huid. Aangezien het enige tijd duurt voordat het lichaam de silicium nanonaalden afbreekt, krijgen de naaldjes voldoende tijd om de chemo af te geven voordat de naaldjes oplossen.
Meer onderzoek
Er zullen nog de nodige medische onderzoeken nodig zijn voordat deze technologie ook daadwerkelijk gebruikt kan worden bij de behandeling van melanoom.