Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eiwit ontdekt dat jeuk in de huid ‘aan’ en ‘uit’ zet

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Een eiwit in de huid, periostin genaamd, kan direct neuronen in de huid activeren die jeuk veroorzaken, zo blijkt uit recent onderzoek. Het blokkeren van de periostinreceptoren van deze neuronen reduceerden de jeukreactie in een muismodel met atopische dermatitis, oftewel eczeem. De ontdekking kan gevolgen hebben voor de behandeling van jeukklachten bij eczeem.
eiwit-huid-jeuk
Foto: Pixabay

Het team ontdekte bij een chemisch-geïnduceerd muismodel met atopische dermatitis, dat de blootstelling aan gangbare allergenen zoals de huisstofmijt, de periostinproductie in de huid verhoogt en een verergering van de jeukreactie geeft. Echter, wanneer de onderzoekers de eiwitreceptoren ‘uit’ zetten, werd de jeuk aanzienlijk minder.

Jeuk verlichten

‘Periostin en zijn receptoren verbinden de huid rechtstreeks met het centrale zenuwstelsel’, zegt Santosh Mishra, assistent-professor neurowetenschappen en hoofd van het onderzoeksteam. ‘We hebben het eerste kruispunt in het jeukende pad geïdentificeerd dat verband houdt met eczeem. Als we die verbinding kunnen verbreken, kunnen we de jeuk verlichten.’

Bron: sciencedaily.com