In Podopost nr. 2, maart 2016 is een samenvatting opgenomen van de Zelfzorgstandaard Voetschimmel van de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers. Hierin is onder meer beschreven wat voetschimmel is, wat mensen er zelf tegen kunnen doen en welke middelen de voorkeur hebben. Mycose kan een hardnekkig probleem zijn. Pedicures zien in de praktijk heel wat cliënten voorbijkomen met mycose aan voeten en/of nagels. Soms is het wenselijk de cliënten door te sturen naar de huisarts. In welke situaties is dat?
Volgens de Zorgstandaard Voetschimmel1 van de beroepsorganisatie van apothekers moeten klanten doorverwezen worden als:
- een behandeling, op de juiste manier uitgevoerd met inachtneming van voldoende hygiënische maatregelen, na 2 weken nog niet tot vermindering van de symptomen heeft geleid.
- de infectie als ernstig wordt omschreven.
- de verschijnselen wijzen op een bacteriële infectie (pus of ingedroogde gele korstjes).
- er zich ook verschijnselen voordoen boven op de voet.
- de schimmel de nagels heeft aangetast en klachten geeft.
- er tegelijk met de voetschimmel ook huiduitslag ontstaat op andere delen van het lichaam.
- mensen een slechte doorbloeding hebben van de onderbenen en/of voeten, bijvoorbeeld met een open been (ulcus cruris).
- de klant diabetes heeft.
Daarnaast vermeldt de Zorgstandaard om klanten ook door te verwijzen bij roodheid van de huid of blaasjes aan de boven- en/of zijkant van de voet. In dat geval kan er sprake zijn van een allergie of een eczeem. Het onderscheid tussen een schimmelinfectie, allergie of eczeem is moeilijk te maken. Vaak is er ook sprake van jeuk. Ook als de klant bloedverdunners slikt is het raadzaam om de cliënt naar de huisarts door te verwijzen, omdat bloedverdunners de werking van bepaalde antimycotica kan versterken.
Podopost vroeg een aantal pedicures of ze zich herkennen in dit lijstje over wanneer door te verwijzen naar de huisarts.
Medisch pedicure Hettie Klootwijk: “Ik verwijs cliënten door (bij klachten van de huid of een open infectie interdigitaal) voor een recept als ze bloedverdunners gebruiken, maar ook als ze een verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld bij ernstig nierfalen, kanker of mensen met risicovoeten. Dit geldt ook als de nagels aangetast zijn en dit klachten of ontstekingen geeft. De huisarts zal de diagnose stellen en een recept voorschrijven.”
Bij schimmelnagels is er niet altijd reden om door te verwijzen. “Als er geen klachten zijn en de klanten geen probleem ondervinden dan stuur ik klanten niet voor elke schimmelnagel naar de huisarts. Ik adviseer de klanten dan om een zelfzorgmiddel te halen. Mensen willen vaak niet naar de huisarts voor een middel op recept”, aldus medisch pedicure Marlies van Donschot.
De ervaring van medisch pedicure Juliette Aalders is dat huisartsen vaak geen medicatie willen voorschrijven tegen mycosnagels vanwege de bijwerkingen. “Verder adviseer ik cliënten na één week naar de huisarts te gaan als de zelfzorgmedicatie voor mycose aan de huid geen effect heeft.”
1 Voetschimmel. Uit: J.J. Luinenburg, A.C.A.M. Lelie- van der Zande. Standaarden voor zelfzorg. 2014. KNMP
Lees ook: Vrij verkrijgbare anti-mycoseproducten, wat zit erin?