Klachten in rug, nek, schouders. Het is pedicures niet vreemd. De repeterende handelingen, het verslappen van de aandacht voor de juiste werkhouding, niet de juiste materialen of inrichting; het kan allemaal bijdragen aan fysieke klachten. Medisch pedicure Myrthe Naomi Noorlander kreeg een trigger finger.
“Het gebeurde plotseling. Ik knipte op een ochtend de teennagels van een cliënt en voelde iets ‘knoepen’ in mijn linkerhand. Mijn middelvinger deed daarna zeer.” Medisch pedicure Myrthe Naomi Noorlander schrok ervan. Nadat de cliënt de deur uit was, liep ze even langs bij de fysiotherapeuten in het gezondheidscentrum waar ze werkt. Ze onderzoeken haar hand, maar aangezien ze geen experts zijn in de hand, verwijzen zij haar door naar een centrum dat gespecialiseerd is in het beoordelen en behandelen van problemen aan pols en hand.
Diagnose
Daar krijgt Myrthe de diagnose ‘triggerfinger’ te horen. Zie kader. De oorzaak ligt volgens het centrum in het knippen. “Ik kan zowel met links als met rechts knippen en om overbelasting te voorkomen, wissel ik dat consequent af. Dat deed ik voorheen ook al, dus dat is lastig om daar iets in te veranderen.”
Triggerfinger In elke vinger en in de duim lopen buigpezen aan de handpalmzijde door een peeskoker. Bij een triggerfinger raakt de pees of peeskoker geïrriteerd. Hierdoor glijden de pezen niet meer soepel door de peeskoker en ontstaat een verdikking van de pees of van de peeskoker. Een triggerfinger begint vaak met een lichte pijn of irriterend gevoel bij het buigen van de vinger of duim. Bij toename van de klachten ontstaat het typisch haperen van de vinger of duim met een drukpijnlijke verdikking in de handpalm. Het strekken van de vingers gaat gepaard met een gevoelige en hoorbare knak of klik. Dat is eveneens pijnlijk. In het uiterste geval kan de vinger volledig vast komen te zitten. Overbelasting van de hand kan een oorzaak zijn, maar in de meeste gevallen is de oorzaak onbekend. Mensen met diabetes of reuma zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van triggerfingers. Bronnen: dokterxanderjacobs.nl rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/trigger-finger |
Aanpassingen
“Samen met de therapeut heb ik mijn werkwijze, en het totale gebruik van mijn handen geanalyseerd. De conclusie is dat we in ons werk veel houdingen hebben waarmee we de vingers belasten en onze onderarmen en handen op spanning zetten.” Myrhte ziet zich genoodzaakt om een aantal aanpassingen te doen.
Andere greep
“De penhoudersgreep is erg belastend en soms werk ik met gereedschap dat dunner is dan een pen. Daardoor staan de spieren in je hand en onderarm constant op spanning.” Myrhte wisselt de grepen meer af.
Handvat verdikker
Door een handvat verdikker op het handstuk van de pedicuremotor te plaatsen komt er minder spanning op haar spieren te staan. “Het voordeel van zo’n handvat verdikker is dat je bovendien minder last hebt van de trillingen op je hand en arm.”
Toetsenbord en muis
Myrhte verving ook haar toetsenbord en muis. De meeste toetsenborden, met aan de rechterkant een numeriek gedeelte, zijn vrij breed. “Daardoor overstrek je je schouder, arm, hand en vingers. Zeker als je ook nog naar je muis aan de rechterkant wilt reiken.” Inmiddels heeft de pedicure een klein toetsenbord en ergonomische muis aangeschaft.
Behandeling
Oefeningen
Vanuit het centrum krijgt de pedicure een aantal oefeningen mee naar huis. “Ik heb bijvoorbeeld een oefening om de pezen van de vingers te strekken. Daarbij doe ik de handen tegen elkaar en druk dan de vingers tegen elkaar, terwijl de handpalmen juist van elkaar afgeduwd worden.” Een andere oefening is voorzichtig een knuist maken: “Dat moet ik op een passieve manier doen, dus niet met kracht de vingers in- en uitrollen, maar met behulp van de andere hand de vingers begeleiden bij het in- en uitrollen.”
Brace
De pedicure krijgt een brace op maat voor haar vinger: “Deze zit over het onderste vingerkootje en voorkomt dat ik mijn hand te ver doorduw in een knuist. Het is wel wennen om zo met een brace te werken, maar het draagt wel bij aan het verminderen van de pijn.”
Injectie en operatie?
Na een aantal weken zijn de klachten nog niet over. De therapeut stelt voor om naar de huisarts te gaan voor een corticostertoïden injectie tegen de pijn en daarna een operatie te ondergaan, waarbi de peesschede wordt doorgesneden. Myrhte ziet dat niet zitten en besluit een andere weg in te slaan.
Injectie en operatie?
Na een aantal weken zijn de klachten nog niet over. De therapeut stelt voor om naar de huisarts te gaan voor een corticostertoïden injectie tegen de pijn en daarna een operatie te ondergaan, waarbij de peesschede wordt doorgesneden. Myrhte ziet dat niet zitten en besluit een andere weg in te slaan.
Massage en acupunctuur
In het centrum wordt ook haar hand gemasseerd. Aangezien ze al regelmatig naar een eigen masseur gaat, vraagt ze deze bij een volgend bezoek of zij ook de hand kan masseren. Dat doet ze de eerste 2 weken 2 keer per week en daarna 1 keer per week. “Die behandelingen zijn niet tof (want zeer pijnlijk, red.) maar helpen zeker. Direct na de 1e behandeling was er minder pijn en functioneerde mijn hand beter.” Tevens vraagt Myrhte raad aan haar Chinese acupunctuur arts. “Hij onderzoekt mijn hand iedere keer als ik kom. En als er in de hand weer knoopjes zitten, behandelt de arts deze. Ik heb nu ook geleerd om zelf mijn hand te onderzoeken op knooppunten.”
De brace draagt Myrthe op dagen dat ze veel uren in de praktijk werkt. Met de oefeningen thuis blijft ze doorgaan. “Zo voorkomen we erger”, aldus Myrthe. Het gaat inmiddels een stuk beter met haar klachten. “Ik ben er blij mee.”