Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra campagne tegen geweld in huiselijke kring

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. Ruim 850.000 mensen maakten het structureel mee. Om mensen die te maken hebben met huiselijk geweld te helpen, roept de overheid omstanders op in actie te komen: ‘Let op elkaar. Want een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken.’
attractive middle aged woman sitting on the couch *** Local Caption *** © elenaleonova / Getty Images / iStock
© elenaleonova / Getty Images / iStock

Huiselijk geweld, zoals kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling, komt in alle lagen van de bevolking voor. Vaak wordt het doorgegeven van generatie op generatie: van de gemelde gezinnen bij Veilig Thuis heeft 46 procent van de ouders zelf als kind één of meer vormen van huiselijk geweld meegemaakt. Slachtoffers en plegers zoeken vaak geen of te laat hulp. En áls ze eenmaal een melding doen en hulp krijgen, is het een lang proces om het gedrag te veranderen.

Tips

Om de cyclus van huiselijk geweld te doorbreken, is het belangrijk om eerder in te grijpen. De rol van omstanders is hierbij essentieel. Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. En gebruik deze drie gesprekstips om in actie te komen.

  1. Benoem wat je opmerkt. Bijvoorbeeld: Ik hoor vaak geschreeuw, hoe gaat het met je?
  2. Neem een open houding aan en wees niet veroordelend.
  3. Laat weten dat je er voor diegene bent. Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen.

Kom je er niet uit of twijfel je of je het wel goed ziet? Kijk voor meer informatie op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand meedenkt? Bel of chat dan met Veilig Thuis.

Bron: Rijksoverheid