De techniek heet intravasculaire lithotripsie (IVL) en het idee is dat de geluidsgolven de verkalkte afzettingen veilig kraken, zodat vervolgens een stent kan worden ingebracht om de slagader te openen. Op dit moment worden verkalkte kransslagaders meestal behandeld met behulp van hogedrukballonnen of kleine boortjes, maar aan beide methodes kleven veiligheidsrisico’s. Deze nieuwste technologie, die onlangs door de FDA is goedgekeurd voor gebruik in de VS, past dus geluidsgolven toe om het calcium te kraken, waardoor de slagader onder lage druk kan worden uitgezet en de stent kan worden geplaatst.
Medgadget sprak senior director Scott Shadiow van Shockwave Medical over de voordelen van IVL. ‘Dit is een aangepaste vorm van extracorporale lithotripsie, een techniek die al tientallen jaren wordt gebruikt om nierstenen veilig te vergruizen. Het maakt gebruik van sonische drukgolven, ook bekend als schokgolven, die door zacht arterieel weefsel gaan en bij voorkeur verkalkte plaque verstoren door een reeks breuken te creëren. Nadat het calcium is gekraakt, kan de slagader veilig worden geëxpandeerd bij zeer lage druk en kan een stent worden geïmplanteerd om de bloedstroom te herstellen met minimaal trauma aan normaal arterieel weefsel. Wat IVL uniek maakt, is het feit dat het artsen een intuïtieve behandelingsoptie biedt met minder risico op perforaties en distale embolisatie. En dat alles op een platform dat ze in elk geval gewend zijn te gebruiken: een ballonkatheter.’
Bron: medgadget.com
Wat ik me dan afvraag: waar blijven die deeltjes calcium nadat deze zijn gekraakt? Gaan die in het bloed ronddwarrelen? Lijkt me dan een groot risico op een infarct van bijv. hart-, lever-, nier-, hersen-, long-. Waar blijven ze?