Een crème die mensen zelf thuis kunnen aanbrengen, blijkt de meest effectieve therapie te zijn tegen de veel voorkomende huidaandoening actinische keratose, ook wel ‘zonneschade’ genoemd. Dat blijkt uit recent Nederlands onderzoek. Zonder behandeling kan het uitgroeien tot een kwaadaardige vorm van huidkanker.
Dermatologen van het Maastricht UMC+ vergeleken de vier gangbare vormen van behandeling, die tot op heden alle als gelijkwaardig werden gezien. Het goedkoopste middel blijkt nu het meest effectief en tevens het meest gewaardeerd door patiënten.
Actinische keratose zijn ruwe plekjes op de huid die worden veroorzaakt door UV-straling van de zon. Naar schatting 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben het. Maar liefst de helft van alle mannen en een derde van de vrouwen boven de vijftig jaar krijgt er mee te maken. Zonder behandeling kan actinische keratose in potentie uitgroeien tot een kwaadaardige vorm van huidkanker.
Er zijn vier verschillende vormen van behandeling van actinische keratose die in de praktijk worden toegepast: een soort lichttherapie in het ziekenhuis, twee crèmes (genaamd imiquimod en 5-fluorouracil) die men 4 weken moet smeren en een meer recent geïntroduceerde gel (ingenol metubate) waarvan de behandelduur drie dagen is. Er is echter geen standaardbehandeling beschreven in de huidige richtlijnen. Welke van de vier wordt gekozen, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van arts en patiënt. Reden voor Maastrichtse dermatologen om de therapieën naast elkaar te leggen en te testen op effectiviteit.
De onderzoeksresultaten lieten zien dat behandeling met 5-fluorouracil-crème een slagingspercentage had van ongeveer 75 procent. De andere therapieën scoorden beduidend lager (imiquimod-crème: 54 procent; fotodynamische therapie: 38 procent en ingenol metubate gel: 30 procent). Opmerkelijk is dat 5-fluorouracil-crème een middel is dat in 1950 al op de markt is geïntroduceerd. Het kan thuis worden aangebracht en is ook nog eens de meest goedkope vorm van behandeling.