Florence Nightingale (1820-1910), grondlegster van de moderne verpleegkunde, wees al op het belang van schone lucht en schoon water voor onze gezondheid. De samenstellers van het boek ‘Groene planeet, groene zorg: over jouw impact als zorgprofessionals’ hebben hetzelfde uitgangspunt: de ecologische crisis leidt tot de grootste gezondheidsbedreiging van deze eeuw. En ze laten zien dat juist de zorgsector een belangrijke bijdrage kan leveren om die crisis te voorkomen. De zorg neemt 13 procent van het Nederlandse grondstoffengebruik voor zijn rekening, 7,3 procent van de C02– uitstoot, 7,5 procent van het zoetwatergebruik, enz. enz. Het medicijngebruik is daar voor een groot deel verantwoordelijk voor, en daar hebben pedicures geen directe invloed op. Toch blijft het uitgangspunt: voorkomen is beter dan ‘beter maken’. Of zoals het in de artseneed staat: “Ten eerste, niet schaden.”
Iets níet gebruiken
En er zijn nog veel andere punten waarop je je ecologische voetafdruk tegen het licht kunt houden, zoals het boek laat zien: energie, mobiliteit (kun je ook op de fiets naar je cliënten?), apparatuur, wegwerpartikelen, schoonmaakmiddelen. Het grootste effect heeft iets níet gebruiken. “De meest duurzame zorg is de niet geleverde zorg die niet geleverd hoeft te worden.”
‘Groene zorg’ is niet direct een boek waarmee je morgen je praktijk binnenloopt om te checken wat je kunt veranderen. Maar het zet je wel aan het denken, en brengt je op ideeën.
Jurjen Luykx, Juliette Mattijsen, Diederik Gommers en Evelyn Brakema, ‘Groene planeet, groene zorg: over jouw impact als zorgprofessional’, Bohn Stafleu Van Loghum, 248 pagina’s, € 26,95